Index Vakbarát Hírportál

A szavak tényleg fájnak

2010. április 6., kedd 12:35

Német kutatók megfigyelték, milyen hatással vannak az emberekre a fájdalommal kapcsolatos szavak. A kutatásból kiderült, hogy a szavak tényleg fájnak, legalábbis az agy a fájdalommátrix aktiválásával reagál.

A kísérlet során a jénai Friedrich Schiller Egyetem kutatói 16 kísérleti alany agyi aktivitását rögzítették fMRI készülékkel, miközben szavakat olvastak fel nekik (ilyen kis minta teljesen normális az fMRI-kutatásoknál). A kutatók olyan, fájdalomhoz köthető szavakat olvastak fel, mint a „gyötrő”, a „kínzó” és  a „fárasztó”, és megkérték az alanyokat, hogy képzeljenek el a szavakhoz tartozó szituációkat. Ezután úgy olvasták fel a szavakat, hogy közben elvonták az alanyok figyelmét.

Mint azt a kísérletben részt vevő Thomas Weiss és Maria Richter a Livescience-nek elmondták, mindkét esetben világosan láthatóan aktiválódott az agy fájdalommátrixa, függetlenül attól, hogy elvonták-e a kísérleti alanyok figyelmét. A fájdalommátrix olyan központ az agyban, ahol a fájdalmas élmények emlékei tárolódnak, és ezeket az emlékeket hívjuk elő, hogy elkerüljük a fájdalmas szituációkat.

A német pszichológusok más negatív jelentésű, de fájdalomhoz nem köthető szavakat („undorító”, „ijesztő”), ezen kívül semleges és pozitív töltetű szavakat is felolvastak az alanyoknak, de egyik esetben sem aktiválódott a fájdalommátrix.

Rovatok