Index Vakbarát Hírportál

Üzemanyag lesz a betiltott energiaitalból

2011. január 10., hétfő 12:45

Az amerikai élelmiszerfelügyelet, az FDA (U.S. Food and Drug Administration) novemberben négy energiaitalgyártó céget szólított fel, hogy függessze fel az alkoholtartalmú koffeines energiaitalok gyártását.

A döntést az Amerikában óriási népszerűségre szert tett Four Loko energiaital körüli botrányok vezették fel, amit először egyetemeken tiltottak be, majd több amerikai szövetségi állam is tiltólistára tette.

A Four Loko, ahogy a neve is mutatja, négy hatóanyagot tartalmazott: alkoholt, koffeint, és a hagyományos energiaital-összetevőként ismert taurint és guaranát. A szénsavas, 10-12 százalék alkoholtartalmú italt hét deciliteres kiszerelésben, többféle ízben forgalmazták, a hatásmechanizmusa pedig arra alapult, hogy először a koffein élénkítő hatása lép működésbe, átmenetileg az alkohol hatását is elnyomva, ami csak később, a koffein hatásának eltűnésekor üt be.

A kettős hatás miatt a Four Loko néhány év alatt egyetemi divatitalból indulva egész Amerikában nagyon népszerű lett, és egy ideje néhány európai országban is elkezdték terjeszteni.

A megmaradt energiaital-készleteket az MXI Enterprises nevű cég vásárolja fel, ami speciális üzemében etanolt gyárt az energiaitalból, amit aztán bioüzemanyagok gyártásakor használnak fel. Az üzem napi nyolcezer doboz Four Lokót dolgoz fel, és a cégvezető Brian Potter Washington Postnak adott nyilatkozata szerint még több száz kamionrakomány energiaital vár arra, hogy végül benzin legyen belőle.

Rovatok