Index Vakbarát Hírportál

A szupermarketekben több a túlsúlyos vásárló

2012. április 10., kedd 15:52

Egy francia felmérés szerint a kedvezményes árakkal dolgozó szupermarketekben több a túlsúlyos vásárló, mint drágább bevásárlóközpontokban. A felmérési adatok szerint a szupermarketek vásárlóközönségének testtömegindexe (BMI) és csípőkörmérete minden esetben nagyobb volt, mint a kevésbé spórolós vásárlóké, még más tényezők (szociális háttér, a bolt és a lakóhely távolsága) figyelembe vétele után is.

A Public Library of Science ONE című online szaklapban nemrég publikált felmérést 2007 és 2008 között Párizsban végezték el az INSERM kutatóintézet tudósai Basile Chaix vezetésével. A kutatók 7131 önkéntes vásárlási szokásait figyelték meg és hasonlították össze. A tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy van-e különbség a hagyományos szupermarketek és a nyomott, kedvezményes árakon dolgozó üzletek vásárlói között.

Az adatok szerint a csak bio élelmiszereket kínáló üzletek vásárlói vékonyabbak, mint az egyéb élelmiszereket is kínáló szupermarketekben vásárlók. „A résztvevők 11,4 százaléka csak olyan szupermarketben vásárolt, ami közel volt a lakóhelyéhez, ez pedig világossá teszi, hogy mekkora befolyással van az étkezési szokásainkra az, hogy milyen üzletekben vásárolunk" – írják a kutatók.

A szakértők szerint a belvárosi szupermarketek nagyobb arányban kínálnak friss és egészséges élelmiszereket, míg a kedvezményes árakkal dolgozó boltok inkább magas kalóriatartalmú és olcsó ételeket árulnak, amelyek a legkevésbé sem egészségesek. „Az egészséges étkezéshez vezető út a szupermarketekben kezdődik, ezért rendkívül fontos lenne valamilyen, a vásárlási szokásokat befolyásoló stratégia bevezetése, amivel az embereket rá lehetne bírni az egészségesebb élelmiszerek megvásárlására és fogyasztására" – nyilatkozta Chaix.

Rovatok