Index Vakbarát Hírportál

Ígéretesek az új maláriavakcina eredményei

2012. április 26., csütörtök 11:59

Jose Fernandez, a gaboni Albert Schweitzer kórház kutatója szerdán, a malária világnapja alkalmából megrendezett libreville-i konferencián jelentette be, hogy biztatóak az új maláriaellenes vakcina klinikai próbái. Hamarosan a szer engedélyeztetésére is sor kerülhet. A kutató szerint a vakcina 56 százalékos védelmet nyújtott a malária ellen és 46 százalékos védettséget a betegség súlyos formájával szemben.

Fernandez elmondta, hogy a három szakaszból álló klinikai kipróbálás utolsó fázisában van a szer: már két éve elemzik az eredményeket a gaboni őserdőben lévő kórház kutatóközpontjában. Az RTS,S/AS01E jelű vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszeripari óriás gyártja, a kutatásokat a németországi Tübingeni Egyetem munkatársai vezetik, a programot pedig a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozza.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset is lehet világszerte, 2010-ben 655 ezer ember halt meg maláriában. A szúnyogok által terjesztett betegség leginkább az alacsony jövedelmű országokban szedi áldozatait, különösen sok afrikai kisgyerek hal meg miatta.

Rovatok