Index Vakbarát Hírportál

Jobban megbirkóznak a nők a melanómával

2012. május 2., szerda 13:31

Holland kutatók szerint nagyobb eséllyel élik túl a melanómát a nők, mint a férfiak, és kisebb náluk a kiújulás valószínűsége. A rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjának munkatársai négy, melanómás páciensek részvételével végzett klinikai teszt eredményeit elemezték. Tanulmányukban így több mint 2600 önkéntest vizsgálhattak meg, akik sorsát 2-12 éven át követték nyomon.

A vizsgált időszakban 366 férfi és 267 nő halt meg. Az elemzés azt mutatta, hogy a nők ezalatt egyaránt 30 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármely más okból, illetve a melanóma miatt, mint a férfiak. A visszaesés, a betegség kiújulásának kockázata szintén 30 százalékkal alacsonyabb volt a nőknél, mint a férfiaknál.

Korábbi tanulmányok utaltak rá, hogy a nők nagyobb valószínűséggel mennek el orvoshoz tüneteikkel, ezért a betegség diagnózisa náluk korábban történhet meg, mint a férfiaknál, de Ezen túlmenő, biológiai oka is lehet az eltérésnek. Nyilvánvaló magyarázat lehetne a nőknél az ösztrogén jelenléte, ám ez nem magyarázza, hogy az idősebb, menopauza után lévő nőknél miért áll fenn a megfigyelt előny.

Rovatok