Index Vakbarát Hírportál

Óránként születik egy ópiátfüggő újszülött

2012. május 2., szerda 15:43

Amerikai kutatók szerint az elmúlt évtizedben megháromszorozódott az ópiátmegvonásos tüneteket mutató újszülöttek száma az Egyesült Államokban. A tanulmány szerint 2000-től 2009-ig ötszörösére nőtt a pozitív ópiáttesztet mutató kismamák száma. Az utolsó vizsgált évben, 2009-ben ezer újdonsült anya közül 5-6-nak a szervezetében találták meg a kábítószert. Egyelőre nem tisztázott, hogy hosszabb távon milyen egészségügyi következményekre számíthatnak az ópiátfüggő anyáktól született babák, de a szakemberek feltevései szerint késleltetheti a fejlődésüket.

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC adatai szerint 2008-ban 14 800 ember halt meg az országban receptköteles gyógyszerek miatti túladagolásban, míg 20 évvel korábban ennek csak mintegy harmada. Az ópiátfüggő anyák között összesen 15 százalék lehet azok aránya, akiknek fájdalmaikra írtak fel erős gyógyszereket, illetve heroinfüggők. A többi 85 százalék vényköteles fájdalomcsillapítókkal élt vissza a terhessége idején.

A Michigani Egyetem kutatói az elemzéshez több mint négyezer amerikai kórház adatait használták fel. Eredményeiket statisztikai módszerekkel terjesztették ki a népesség egészére. Megállapították, hogy míg 2000-ben ezer újszülött közül egynél tapasztaltak ópiátmegvonásra utaló tüneteket, addig 2009-ben már több mint háromnál. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben az Egyesült Államokban körülbelül 13 500 újszülött jött világra ópiátmegvonási tünetekkel.

Rovatok