Index Vakbarát Hírportál

Két anyával kisebb a genetikai kockázat

2012. június 12., kedd 15:40

Egy befolyásos brit bioetikai csoport szerint bizonyos örökletes betegségek magas kockázata esetén lehetővé kellene tenni a lombikmódszert választó szülőknek, hogy két nő petesejtjét használhassák fel az embrió létrehozásához.

Egy brit bioetikai csoport szerint csökkentené az örökletes betegségek kockázatát, ha a lombikmódszert választó szülők két nő petesejtjét használnák fel embrió létrehozásához. A Nuffield Bioetikai Tanács keddi közleménye szerint az eljárást csak abban az esetben hagynák jóvá, ha biztonságosnak bizonyultak.

2008-ban, amikor brit kutatók először jelentették be, hogy sikerült ezzel a módszerrel embriót létrehozniuk, az újságok címlapon hozták, hogy innentől három szülője, két biológiai anyja és egy biológiai apja lehet egy gyereknek. Ezzel szemben az egyik nőtől a gyerek génállományának csak kis töredéke, az úgynevezett mitokondriális DNS származik. Az embrió a valódi anyától kapja a sejtmagon belüli DNS-t, amely a teljes örökítőanyag túlnyomó részét teszi ki.

Kiszűrheti a mitokondriális hibákat

A módszer akkor jelenthet segítséget, ha az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, ezért különböző genetikai betegségek megelőzése érdekében egy másik, egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználják. A sejteket energiával ellátó sejtszervecske, a mitokondrium hibája olyan betegségekhez vezethet, mint az izomdisztrófia, az epilepszia, szívproblémák vagy mentális retardáltság. A háromszülős lombikbébiprogram lényege, hogy a kisegítő petesejtnek a művelet során eltávolítják a sejtmagját, illetve a másik nő genetikai állományának túlnyomó részét. Ezután a megtermékenyített embriót belehelyezik a kiürített petesejtbe, és az embrió így fejlődik tovább.

A csoport felvetése valószínűleg újraindítja a témával kapcsolatos korábbi vitát. Jelenleg ilyen kezeléseket csak kutatási céllal engedélyeznek Nagy-Britanniában, és a brit törvények tiltják az emberi petesejt vagy embrió megváltoztatását a nőbe való beültetés előtt.

Rovatok