Index Vakbarát Hírportál

A túlsúly növeli a vastagbélpolip kockázatát

2012. július 13., péntek 15:51

Nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vastagbélpolipok a túlsúlyos és elhízott embereknél - állapította meg egy nagyszabású nemzetközi tanulmány. Az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban közzétett tanulányban 23 korábbi kutatás adatait elemezték.

Valamennyi vizsgálat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint zajlott az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában, és a testtömegindex (BMI) valamint a vastagbélpolipok közti összefüggést kutatta. Az ajánlások értelmében az, akinek BMI-értéke 25 és 30 között van, túlsúlyosnak számít, akinek BMI-értéke 30 fölött van, az pedig elhízottnak.

A BMI értékét úgy számítják ki, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Ha egy 180 centiméter magas ember például 90 kilogramm testsúlyú, akkor BMI értéke 27,8, ha pedig 100 kilogramm, akkor a BMI 30,9. Az elemzés azt mutatta, hogy a 25-nél nagyobb BMI-értékű, túlsúlyos vagy elhízott emberek körében 22 százalék volt a vastagbélpolipok előfordulása, míg a normál testsúlyú embereknél a kockázat csak 19 százalék volt.

Hutan Ashrafian, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány társszerzője szerint az eredmény azt jelzi, hogy az elhízásnak már korábban hatása lehet a vastagbélrák kialakulására, mint eddig feltételezték. A vastagbélben lévő polipok növelik a rák kialakulásának esélyét, ezért az elhízás a polipok nagyobb kockázatán keresztül is emelheti a rák kialakulásának valószínűségét. Vastagbélrák következtében világszerte több mint félmillió ember halt meg 2008-ban a WHO adatai szerint.

Rovatok