Index Vakbarát Hírportál

Elhülyülhetnek a fiatal marihuánafogyasztók

2012. augusztus 28., kedd 16:55

Brit és amerikai kutatók tanulmánya azt igazolja, hogy azok a fiatalok, akik tizennyolc éves koruk előtt rászoknak a marihuána fogyasztására, tartós károsodást okozhatnak maguknak, amely az intelligenciájukat, memóriájukat és figyelmi képességeiket érinti. A nemzetközi kutatócsoport szerint a 18 éves kor előtti rendszeres marihuánahasználatnak neurotoxikus hatása lehet; a vizsgálat eredménye szerint a 18 év felettiek körében még a jelentős mértékű használat is kevésbé károsítja az agyat.

Terrie Moffitt kutatásvezető, a King's College London professzora úgy véli, hogy a tanulmány kiterjedtsége és hosszúsága bizonyítja az eredmény helyességét; a kutatók ezer embert vizsgáltak csaknem negyven éves korukig. A kutatásvezető szerint maga a tanulmány annyira különleges, hogy az eredmények alapján egyértelműen kijelenthető: a kannabisz biztonságos a tizennyolc évesnél idősebb, és kockázatos a tizennyolc évnél fiatalabb agynak.

A kutatás másik vezetője Madeleine Meier volt, az amerikai Duke Egyetem munkatársa. A két kutató összesen 1037 új-zélandi ember adatait elemezte, akik 1972-ben vagy 1973-ban születtek. A bevont önkéntesek 96 százaléka egészen mostanáig résztvevője maradt a tanulmánynak; 13 és 38 éves koruk között öt alkalommal kérdezték ki őket marihuánafogyasztásukról. A kutatók a résztvevőkkel 13 és 38 éves korukban részletes pszichológiai és kognitív teszteket is végeztettek.

Az eredmények összegzésekor a kutatók megállapították, hogy azok, akik kamaszként kitartottak a marihuána fogyasztása mellett, minden teszten rosszabbul teljesítettek. Ugyanezeknél az embereknél memória- és figyelemzavar is gyakrabban jelentkezett, intelligenciahányadosuk pedig 13 és 38 éves koruk között átlagosan 8 pontot csökkent. Moffitt szerint azok a vizsgálati alanyok, akik felnőtt korukig, tehát az agyuk végleges kialakulásáig nem használtak marihuánát, nem mutattak hasonló mentális hanyatlást.

Rovatok