Index Vakbarát Hírportál

Hatásos lehet az új dengue-oltóanyag

2012. szeptember 11., kedd 16:17

A csonttöréses láznak is nevezett dengue-láz vakcinatesztjeinek eredményeit vizsgáló kutatók a The Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban tették közzé kutatási eredményeiket. A tudósok megállapították, hogy bár a dengue-láz elleni oltóanyag teszteredményei reménykeltők, a szer nem kínál teljes megoldást. Orin Levine, a Johns Hopkins professzora - aki a mostani tanulmányban nem vett részt - úgy véli, hogy az új kutatási eredmények szolgáltatták az első bizonyítékot arra nézve, hogy kifejleszthető egy hatékony vakcina a dengue-láz ellen.

A kór ellen, amely amely lázat, ízületi fájdalmakat, fejfájást és vérzéseket okoz, jelenleg nincs megfelelő kezelés és vakcina. A szúnyogok által terjesztett betegség világszerte évente mintegy 100 millió embert fertőz meg, főként Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában.

A Sanofi gyógyszercég vakcináját több mint 3600 4-11 éves gyerek bevonásával tesztelték Thaiföldön. Közülük 2400-an kapták meg a védőoltást félévente, összesen három adagban, míg 1200 gyerek veszettség elleni vagy placebóvakcinát kapott helyette. A körülbelül két évig tartó követés alatt 134 dengue-lázas esetet regisztráltak, közülük öt bizonyult súlyosnak. A vakcinát kapott csoport tagjainak 3 százaléka kapta meg a lázat, míg azok közül, akik nem kaptak az új oltóanyagból, körülbelül 4 százalék fertőződött meg. Ez a különbség egyértelműen túl kicsi ahhoz, hogy a vakcinának tulajdonítsák a védettséget a betegséggel szemben.

A kutatók összegzése szerint a védőoltás részlegesen hatékonynak látszik három vagy négy vírussal szemben, amelyek dengue-lázat okoznak, mellékhatások pedig nem jelentkeztek az alkalmazása során. Joachim Hombach, az Egészségügyi Világszervezet szakértője úgy véli, az önmagában biztató, hogy a vakcina biztonságosnak bizonyult, még akkor is, ha a szer közegészségügyi haszna még igazolásra vár. A kutatók a gyártónak azt tanácsolták, hogy módosítsanak a védőoltáson, és végezzenek szélesebb körű hatékonysági kísérleteket.

Rovatok