Index Vakbarát Hírportál

Paradicsom csökkenti a szélütés kockázatát

2012. október 9., kedd 10:42

Csökkentheti a szélütés kockázatát, ha valaki sok paradicsomot vagy görögdinnyét eszik, állítják finn kutatók, akik a Neurology című szakfolyóiratban adtak ki erről egy tanulmányt. A szerzők úgy találták, hogy a 12 éven át tartó követéses vizsgálatba bevont férfiak közül azoknál történt a legkevesebb szélütés, akiknek a vérében a legmagasabb volt a likopin szintje.

A likopin egy erős antioxidáns, ez adja a paradicsom, a görögdinnye, a paprika és a papaja élénk piros színét. Az egész évet tekintve a paradicsomból a legegyszerűbb hozzájutni a likopinhoz.

A likopin segít megvédeni a test sejtjeit azoktól a károsodásoktól, amelyek végül betegséghez vezetnek" - magyarázta Jouni Karppi, a kuopiói Kelet-finnországi Egyetem kutatója. Laboratóriumi kísérletek eredményei arra is utalnak, hogy a likopin enyhíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és csökkenti a vérrögképződés kockázatát.

A követéses vizsgálatba 1031 férfit vontak be, akik életkora 46 és 55 év között volt az induláskor. Mérték vérükben a likopin, az alfa- és béta-karotin, valamint az A és az E vitaminok koncentrációját. Vérük likopinszintje alapján négy csoportba osztották a résztvevőket, a későbbiekben így hasonlították össze az egyes alcsoportokban bekövetkezett szélütések számát.

A 12 év során összesen 11 szélütés történt a legmagasabb likopinszinttel élő negyedben, míg 25 a legalacsonyabb likopinszintű férfiaknál. Más befolyásoló tényezőket is figyelembe véve a kutatók számításai alapján 55 százalékkal kisebb volt a szélütés kockázata a magas likopinszinttel élő férfiaknál. Bár a tanulmány nem tért ki a résztvevők általános étrendjére, megállapításai összhangban vannak a jelenlegi ajánlásokkal, amelyek fontosnak tartják a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztást.

Rovatok