Index Vakbarát Hírportál

A mobilunk lesz az orvosunk

2012. október 20., szombat 00:34

Hamarosan a mobilunk többet tud majd az egészségünkről, mint az orvosunk, és ez idővel teljesen átalakítja majd a hagyományos orvos-beteg viszonyt és az egészségügyi rendszert – jósolják a témában jártas kutatók. A folyamatnak még csak az elején járunk, de már vannak olyan országok, ahol a receptre nemcsak gyógyszert, hanem mobilalkalmazást is felírnak.

Már ma sem tűnik nagyon távolinak az a nap, amikor a mobiltelefonunk mindent tud egészségünkről. Egy jó egészségügyi appal ma is ismerheti fogyókúrás céljainkat, napirendünket, azt, hogy milyen gyakorlatokat kell végeznünk, hogy egyedül vagy csoportosan szeretünk sportolni, és még futóparntert is ajánl. A jövőben azt is tudni fogja, mikor alszunk és eszünk, és az összes élettani funkciónkat ismeri majd valós időben.

Az összegyűjtött információval a mobil segít majd céljaink elérésében, figyelmeztet, amikor enni kell, amikor ideje mozogni vagy vérnyomást mérni, még a napirendet is megtervezi helyettünk. Minél többet megtanul rólunk és a hozzánk hasonlókról, annál hatékonyabb segítség lehet. Idővel az is elképzelhető, hogy a fogyókúrázni vágyóknak megtervezi, mikor mennyit kell futniuk, esetleg azt a tanácsot adja, hogy éjszaka egy órával aludjanak többet. Az ágazatot ismerők szerint ez az idő közelebb van, mint hinnénk. Az első lépéseket már meg is tettük.

Több ezer alkalmazás

Az elmúlt években egészségügyi alkalmazások ezrei jelentek meg, ma már szinte nincs is olyan területe a napi egészségügyi kérdéseknek, amelyre ne létezne app. Több mint tízezer ilyen alkalmazást lehet letölteni iOS-os és androidos mobilokra, ez a harmadik leggyorsabban növekvő kategória az alkalmazásboltokban.

Külön alkalmazások léteznek az étkezési szokások (LoseIt, MyFitnessPal), a sportolás (Endomondo, RunKeeper, Nike Plus), az alvás követésére (Zeo), még a szívverést is meg lehet mérni egy mobilos alkalmazással (Instant Hearth Rate). Olyan appok is vannak, amelyekkel a felhasználó rákényszeríti magát arra, hogy sportoljon, a GymPact például fizet, ha teljesítette a célt, viszont a felhasználónak kell fizetnie, ha ez nem sikerül.

Nagy-Britanniában tavaly nyáron végeztek közvéleménykutatást a témában. A válaszadók szerint lenne értelme olyan alkalmazásokat használni, amik segítenék egyes krónikus betegségek nyomon követését. A cukorbetegeknek, vérnyomásproblémákkal küzdőknek például egyszerűbb lenne alkalmazáson keresztül elküldeni a napi adatokat egy egészségügyi központba, ahol aztán feldolgozzák ezeket.

Weben ez már sok helyen meg is tehető, egy erre kialakított felületen a betegeken kívül a terhesek is felvihetik adataikat, így az orvosok azonnal látják az állapotukat. Több mint 14,5 millió felhasználója van például a brit NHS Choices oldalnak, aminek a következő lépése a hasonló funkcióval rendelkező mobilalkalmazások fejlesztése lenne. A brit egészségügyi szakemberek szerint hamarosan az orvosok alkalmazásokat írnak fel a betegeknek, hogy folyamatosan nyomon kövessék állapotukat.

Sokan használnák

Az emberek nem zárkóznak el ettől, a Park Associates nyári kutatása szerint az amerikaiak negyedét érdekelné olyan alkalmazás, amely az orvossal való kommunikációt egyszerűsítené. A valamilyen egészségügyi problémával küzdő mobiltulajdonosok harminc százaléka gondolja azt, hogy jobban tudná kezelni problémáját, ha lenne olyan alkalmazás a mobilján, amellyel folyamatosan tudná követi egészségügyi helyzetét.

Persze van még hova fejlődni: az emberek 15-20 százalékának már most is van a mobilján valamilyen egészségügyi alkalmazás, többségük azonban nem fizetne érte három dollárnál többet, még akkor sem, ha tetszene neki az app. A felhasználók kevesebb mint húsz százaléka keres rá egészségügyi információra mobilján.

Egy másik kutatás szerint év végére az orvosok nyolcvan százalékának lesz okostelefonja az Egyesült Államokban, és egyre többen használják ezeket munka közben. Sok helyen már az egyetemeken is tanítják a mobilok beemelését a munkába.

Átalakul az egészségügy

Idővel az emberek jobban hisznek majd a mobiljuknak, hiszen ahelyett, hogy évente egyszer elmennének vizsgálatokra, a mobil nap mint nap követi egészségi állapotunkat. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lesz szükség az orvosokra, csak megváltozik a szerepük. Sokkal több adatuk lesz a betegről, így könnyebben állítják fel a diagnózist.

Az orvosok sem zárkóznak el, a Float Mobile Learning felmérése szerint az amerikai orvosok negyven százaléka hiszi, hogy a mobilalkalmazások elterjedésével csökkenthető a vizitek száma. 88 százalékuk támogatná, ha a páciensek otthon is követnék egészségügyi állapotukat, különösen ha olyanról van szó, mint a testsúly, a vérnyomás vagy a vércukorszint mérése.

Akadnak ellenzők is, akik azt gondolják, a mobilunk már így is túl sokat tud rólunk, az alkalmazások a magánszféránkba gázolnak, a szenzitív adatok pedig rossz kezekbe is kerülhetnek. Sok orvos kifejezetten ellenzi az egészségügyi alkalmazások elterjedését, aggasztónak találják, hogy ezek növelik a betegek függetlenségét. Érdekesség, hogy a PWC felmérése szerint főleg a fiatalabbak tartják ezt gondnak, az idősebb és régebben praktizáló orvosok jobban elfogadják az új módszereket.

Afrikában létszükséglet lehet

Azt gondolnánk, hogy ezek az alkalmazások a fejlett országokban segítik az orvosokat, de ez nem így van. Afrikában egyre nagyobb szerepet játszanak a mobiltelefonok az egészségügyben: azokban az országokban, ahol az emberek túl messze vannak az orvosoktól ahhoz, hogy releváns információt kapjanak és adatokat osszanak meg, felértékelődik a mobilalkalmazások szerepe. A Praekelt Foundationnek számos olyan alkalmazása van, mellyel megkönnyíti a kapcsolatot a betegek és az orvosok között. A TxtAlert például automatikus sms-t küld, hogy vegyék be a gyógyszereket, a Please Call Me alkalmazással pedig akkor is értesíteni tudják az orvost, amikor nincs feltöltve az egyenlegük – ilyenkor az orvos kap egy értesítőt és visszahívja a pácienst.

Az mHealth Alliance több alapítvány szövetsége (UN Foundation, Rockefeller Foundation, Vodafone Foundation, U.S. President’s Emergency Plan for AIDS Relief, GSM Association, HP). Szolgáltatásaik között szerepel, hogy sms-ben küldik az emlékeztetőt, hogy a beteg vegye be a gyógyszert, az úgynevezett SIMpill pedig egy érkézelővel ellátott gyógyszeres doboz, amely értesíti az orvost, hogy a páciens valóban bevette-e a gyógyszert.

A Medic Mobie olyan alkalmazás, amelynél az orvos sms-ben tudja tartani a kapcsolatot a beteggel, ha az nem tudja meglátogatni a távolság miatt. Hat hónapig működött a tesztprogram Malawiban, összesen 1200 órányi időt spóroltak meg az amúgy is túlterhelt orvosoknak, valamint 3000 dollárnyi benzinpénzt, cserébe több mint száz beteg utógondozását oldották meg.

Tudományos haszna is van

A gyakorlati hasznon kívül tudományos szerepe is lehet ezeknek az alkalmazásoknak. Ha az emberek tényleg használnák az egészségügyi appokat, azok nagy mennyiségű és pontos adatot adhatnának a kutatólaboratóriumoknak. Emlékezetből leírni egy laborban, hogy mikor mit érzett a beteg, nem megbízható adat, de ha a fájdalom, tünetek megjelenését regisztráljuk az adott alkalmazásban, sokkal relevánsabb adatokhoz juthatnak a kutatók.

Ha a beérkezett adatokat GPS-szel kapcsoljuk össze, akkor szinte azonnal láthatjuk, hol tör ki például a következő influenza-járvány.

Megjelentek a biztosítók

A biztosítók is érdeklődnek az egészségügyi alkalmazások iránt, Jason Jacobs, a RunKeeper alapítója szerint csak idő kérdése, hogy kedvezőbb biztosítási feltételeket kapjon az, aki alkalmazással bizonyítja, hogy törődik az egészségével.

Néhány biztosító be is fektet a szektorban, az Aetna biztosító az iTriage alkalmazást vette meg, amellyel a felhasználók a tünetek alapján azonosíthatják a legáltalánosabb betegségeket, megtalálhatják a legközelebb rendelő orvost. A WellPoint a Verizon mobilszolgáltatóval közösen kezdett egy programba, ebben száz, krónikus betegségben szenvedőnek adtak okostelefont előre feltelepített alkalmazással, amivel akár videotelefonnal is elérték a programban részt vevő orvost.

Itthon még gyerekcipőben

A Magyarországon is egyértelmű a trend, vagyis a betegek egyre több online eszközt és mobilalkalmazást használnak egészségük menedzselésére. Csak a dinamikájában vannak országonkénti eltérések. A téma szakértője Meskó Bertalan, PhD hallgató kevesli az egészségügyi célra fejlesztett magyar nyelvű alkalmazások számát, és ezek megjelenését a közösségi médiában, az Egyesült Államokban például sokkal nagyobb figyelem övezi ezeket a fejlesztéseket. Egy megoldás lehet, ha oktatjuk a medikusokat az orvosi- és egészségügyi mobilalkalmazások megítéléséről, használatáról. Meskó erről is tart kurzust a Semmelweis Egyetemen.

Magyar fejlesztés például az Elsősegély nevű alkalmazás, ez gyakorlati tanácsokat ad a teendőkről a mentők kiérkezéséig. A Laborlelet kisokos alkalmazás célja, hogy a segítséget nyújtson a felhasználók számára a kórházi laborleletekben szereplő orvosi kifejezések, adatok megértéséhez. A Pharmainfo az összes Magyarországon forgalmazott gyógyszerről és gyógyászati segédeszközről ad információt, hasonlóra vállalkozott a Pharmindex is.

Rovatok