Index Vakbarát Hírportál

Visszafordíthatatlanná válhat az elhízás

2012. október 27., szombat 13:28

Amerikai kutaták állatkísérletek alapján megállapították, hogy a régóta elhízott emberek kövérsége még a diéta és a rendszeres testmozgás ellenére is állandósulhat. A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a szervezet egy idő után túlsúlyos üzemmódba programozza magát.

Malcolm Low, a Michigani Egyetem munkatársa és kutatócsoportja elhízott egereken tanulmányozta, hogy a túlsúly időtartama befolyásolja-e a kövérség visszafordíthatóságát. Úgy találták, hogy egy bizonyos ponton túl az egerek szervezetében átkattant egy meghatározott genetikai kapcsoló, és az elhízás visszafordíthatatlan lett a szigorúan megtartott diéta és a mozgás ellenére. A túletetett, és emiatt elhízott egerek lefogytak ugyan valamennyit a szigorú diéta és az étrend hatására, ám nagyon gyorsan visszaszedtek a leadott súlyból, és végig kövérebbek maradtak, mint a soha el nem hízott rágcsálók.

A Daily Telegraphnak nyilatkozó Low szerint az eredmények azt igazolják, hogy régóta fennálló elhízás esetén a szervezet nagyobb testsúlyúvá programozza át a normális testsúlyt. A változást okozó pontos mechanizmus egyelőre ismeretlen; további tanulmányokra van szükség annak megértésére, hogy miért válik szinte elkerülhetetlenné a lefogyott súly visszaszedése.

Rovatok