Index Vakbarát Hírportál

A dopamin javítja a hosszú távú memóriát

2012. november 10., szombat 19:32

Német kutatók megállapították, hogy a boldogsághormonok egyike, a dopamin javíthatja az idős emberek hosszú távú memóriáját. A vizsgálat Emrah Düzel idegkutató vezetésével, 65 és 75 év közötti emberek bevonásával zajlott; a résztvevők egyik csoportjának a dopamin előanyagát adták, míg a másik csoport placebót kapott. A későbbi memóriateszteken a kezelt csoport tagjai jobban teljesítettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

A Journal of Neuroscience szaklapban megjelent tanulmány új betekintést nyújt abba, hogy miként jönnek létre a hosszan tartó emlékek, és segíthet megérteni, hogy miért halványulnak el gyorsuló ütemben az Alzheimer-kóros emberek emlékei.

A dopamin összetett neurotranszmitter, azaz idegi ingerületátvivő anyag; Részt vesz az idegsejtek egymás közötti, valamint az idegsejtek és az izomsejtek közti kommunikációban is. Düzel a University College London munkatársaival együttműködve elsőként igazolta, hogy a dopaminnak speciális szerepe van a hosszú távú memória formálódásában. A Science Daily hírportálnak nyilatkozó Düzel szerint a mostani vizsgálatok először igazolták, hogy a dopaminnak hatása van az epizódszerű memóriára; Ez a hosszú távú memóriának az a része, amely az egyes események felidézését biztosítja.

Rovatok