Index Vakbarát Hírportál

Saját vérből állítottak elő őssejteket

2012. december 1., szombat 11:08

A páciens saját vérének felhasználásával állítottak elő brit kutatók személyre szabott őssejteket, a módszerrel a jövőben egy sor betegséget kezelhetnek. A módszert kidolgozó Cambridge-i Egyetem kutatói szerint eljárásuk az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb őssejtforrás lehet. A Stem Cells: Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a módszerrel előállított őssejteket erek építésére használták fel.

Az őssejtterápia az orvosi kutatások egyik legreménytelibb területe, mert ezeket a differenciálatlan sejteket a testet felépítő szinte bármely más sejttípussá át lehet alakítani, így potenciálisan bármit kijavíthatnak vele a szervezet elromlott alkatrészei közül az agytól a szívig és a szemtől a csontokig.

Korábbi kutatásokban megmutatták, hogy felnőtt bőrsejtekből kiindulva elő lehet állítani őssejteket, amelyeket a test sajátjaként ismer fel, és nem lök ki. Mostani munkájukban a cambridge-i kutatók olyan sejteket kerestek a vérben, amelyek feladata eredendően az, hogy az érfalak sérüléseit kijavítsák, majd ezekből hoztak létre őssejteket.

Amer Rana kutatásvezető szerint ez a módszer jobb, mintha a bőrből vennének mintát. Úgy véli, hogy praktikus és hatékony módszert sikerült kifejleszteniük az őssejtek előállítására a vérben található sejtekből. A szövetbiopszia nem kívánatos beavatkozás, különösen gyerekeknél és időseknél, míg a vérvétel rutinszerű minden páciensnél.

Rana szerint az így előállított őssejtek egyúttal biztonságosabbak is, mint a bőrből készült őssejtek, ugyanis nagyon stabilnak bizonyultak a tesztek során.

Rovatok