Index Vakbarát Hírportál

Epigenetika okozhatja a homoszexualitást

2012. december 12., szerda 11:04

Szigorúan darwini szempontok alapján a homoszexualitás már nem létezhetne. Nem elég eredményes módja a gének átadásának, és hogy a kép még bonyolultabb legyen, még soha nem találtak homoszexualitásért felelős géneket. Amerikai kutatók új elmélete szerint a magyarázat valószínűleg nem közvetlenül a DNS-ben keresendő.

Ahogy egy embrió fejlődik, a nemhez kapcsolódó gének ki-be kapcsolnak az anyaméhben ingadozó hormonok hatására, melyeket az anya és a gyerek is termel. Ez a kötélhúzás kedvez a születendő gyermeknek, mert egyenletesen tartja a férfi vagy női fejlődést a kiugró hormonszintek közepette is. A tanulmány szerint, ha az úgynevezett epigenetikai változások a gyerek születése után is fenállnak, az ő utódaik közül néhány homoszexuális lehet.

William Rice, a University of California evolúciógenetikusa úgy érezte, van valamilyen oka annak, hogy a homoszexualitás nem tűnt el generációk alatt. A kutatás számításai szerint a populáció nyolc százaléka homoszexuális, és egyes jelek alapján úgy látszik, hogy a homoszexualitás gyakrabban fordul elő, ha egy család tagjait vizsgáljuk: ha az egypetéjű ikrek egyik tagja homoszexuális, húsz százalék az esély rá, hogy a másik is az.

Rice megjegyzi, hogy a homoszexualitás nem kizárólag az emberre jellemző dolog. A kaliforniai sirályok között, amelyeket az irodájából figyelt meg, nagyjából a párok 14 százaléka hím-hím. Az ausztrál fekete hattyúk között nagyjából 6 százalék ez az arány, a bárányoknál pedig 8. Nagyon sok genetikai kutatás fulladt kudarcba, amely a szexuális orientációért kapcsolatos géneket kereste. Ahhoz, hogy Rice és kollégái megtalálják, miért létezik a homoszexualitás, a releváns szakirodalom átfogó elemzésébe kezdtek.

A hagyományos nézetek szerint egy embrióból akkor lesz fiú, ha az Y-kromoszómán található egyik gén elindítja a herék fejlődését, amely ezután férfi nemi hormonokat kezd termelni, többek között tesztoszteront, a terhesség nyolcadik hetében. Y-kromoszóma és emiatt tesztoszteron nélkül az embrióból lány lesz. A kutatók szerint azonban a tesztoszteron azonban nem magyaráz meg mindent. A női magzatok ki vannak téve némi hormonnak saját mellékveséjükből, a méhlepényből és az anya belső elválasztású rendszeréből.

A terhesség több kulcspillanatában a női és férfi magzatok ugyanolyan mennyiségű tesztoszteronnak vannak kitéve. A hormonok szintje még magasabb is lehet a normálisnál a lányoknál, és alacsonyabb a fiúknál, ez még sincs semmilyen hatással a nemi szervekre vagy az agyszerkezetre.

A kutatókat kíváncsivá tette egy tanulmány, amely azt mutatta, hogy a női és férfi magzatok különbözően reagálnak a hormonokra, akkor is, ha ideiglenesen magasabb a szintjük. The Quarterly Review of Biology szaklapban online tanulmányuk szerint a nemi hormonokra való érzékenység különbsége epigenetikai változásoknak köszönhető.

Az epigenetikai változások nem a gének szerkezetét befolyásolják, hanem azt, hogy mikor és mennyi aktiválódik belőlük. Az aktiválást a gén úgynevezett promóter régiójának kémiai változtatásával érik el. A szerzők szerint az epigenetikai változások a kulcsai annak, hogy a tesztoszteron mennyire hat a magzatra. Ugyan az epigenetikai változások gyakran ideiglenesek, változásokat eszközölnek a fehérjéken is, amelyek összeállítják a DNS hosszú részeit.

A hipotézis szerint a homoszexualitást a szülők terhesség előtti, másik nem hormonjaival szembeni ellenállása okozhatja. Az epigenetikai jelölők, amelyek a tesztoszteronnal szembeni ellenállással kapcsolatosak, megváltoztathatnak olyan génaktivációs részeket, amelyek a gyerek agyi fejlődésének szexuális vonzalommal kapcsolatos részét szabályozzák. “Ezek az epigenetikai változások megvédik a szülőket saját korai fejlődésükkor, ez magyarázhatja, miért létezik még mindig a homoszexualitás” – magyarázta a kutatás eredményeit a szakember.

Rovatok