Index Vakbarát Hírportál

Kutatják a degeneratív betegségek okát

2013. február 28., csütörtök 16:36

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az agyi vaslerakódás káros hatásainak vizsgálatába kezdett, hogy jobban megérthessék, illetve gyógyíthassák az agyi megbetegedéseket. A PTE csütörtöki közleményében azt írta, a 225 millió forintos, európai uniós támogatást élvező kutatás a jövő év végéig fog tartani, és az intézmény orvostudományi karának több vezető tudományos munkatársa is részt vesz benne.

A tudósok annak az elméletnek az ellenőrzésén és bizonyításán dolgoznak, amely szerint a megemelkedett szabad vasszint toxikus hatása, illetve az arra adott immunreakció okozhatja az olyan degeneratív agyi betegségeket, mint a stroke, az agyi trauma, az Alzheimer-kór vagy az epilepszia. A szakemberek a modern képalkotó technológia segítségével vizsgálják az ebben szenvedő betegeket; ellenőrzik az agyukban a vaslerakódás mértékét, illetve állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is folytatnak.

A közleményben a kutatók azt írták: remélik, hogy a kutatás révén jobban meg lehetne érteni a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásának folyamatát, ami új diagnosztikai és kezelési módszerek kialakításához vezethet. Az is elképzelhető, hogy az új ismeretek a betegségek kialakulásának megakadályozásában is segíthetnek.

A PTE utalt arra, hogy az akut és krónikus neurológiai betegségek nagy számban veszélyeztetik mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályok tagjait. A stroke és az agyi trauma sok esetben vezet korai halálhoz vagy maradandó egészségkárosodáshoz, miközben az átlagéletkor növekedésével egyre több embert fenyegetnek az olyan akut időskori agyi megbetegedések is, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór. A kutatók szerint ezek a betegségek hosszú évtizedek óta intenzív kutatások középpontjában állnak, de még ma sem ismerjük a kialakulásuk pontos okait.

Rovatok