Index Vakbarát Hírportál

MRI-vel azonnal azonosíthatják a betegséget

2013. március 19., kedd 17:05

Amerikai kutatók szerint a mára rutinnak számító MRI-vizsgálatok segíthetnek a szívproblémák, a sclerosis multiplex és bizonyos rákbetegségek felderítésében. Testszöveteink és a betegségek mind egyéni lenyomatot tartalmaznak, amelyek segíthetnek a vizsgálatokban már nagyon korai stádiumokban is.

A clevelandi Case Western Reserve University kutatói évtizedes munkával kifejlesztettek egy új MRI-technikát, amellyel gyorsan tudnak betegségekre keresni. 12 másodperc alatt lehetséges elkülöníteni a szürkeállományt a fehérállományról és az agyvíztől, pár perc alatt pedig teljes testszkennelés szolgáltathat jóval több adatot. Ezzel a diagnosztika sokkal egyszerűbb és jóval olcsóbb lehet.

„A fő cél, hogy konkrétan meghatározzuk az egyedi szöveteket és betegségeket, hogy azelőtt lássuk a problémát mielőtt komolyra fordulna. Ideje átgondolnunk, amit az MRI-ről tudunk” – nyilatkozta Mark Griswold radiológus.

Griswold és kollégái a Nature-ben tették közzé módszerüket, amelyet mágnesrezonanciás ujjlenyomatvételnek neveznek (magnetic resonance fingerprinting – MRF). Ez sokkal többre használható, mint a tradicionális MRI. Példája szerint az MRI-nél mindenki egyszerre énekel egy dalt, így könnyű észre venni, hogy ki az, aki hangosabban vagy hamisan énekel, de ennyi.

Az MRF-nél a kórus minden tagja egyszerre, de más dalt énekel, teljesen véletlenszerű zűrzavarban. A kutatóknak azonban sikerült egyéni dalokat beazonosítaniuk úgy, hogy kiválasztották az elektromágneses mező különböző bemeneteit, a szövetek pedig különbözően reagáltak rá. A mintafelismerő-programok segítségével megállapíthatóak voltak a különbségek. Ráadásul ezzel a technikával meg tudják mondani melyik betegségről van szó, és mennyire van előrehaladott állapotban.

Rovatok