Index Vakbarát Hírportál

Nem terjed emberről emberre a H7N9

2013. április 8., hétfő 12:21

A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy az új H7N9 jelű madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó.

A madárinfluenza H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg. A betegek közül hatan meghaltak, 621 hozzátartozójukat megfigyelés alatt tartják. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb, összesen tíz esetet.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság bejelentette, hogy megkezdték a vírus elleni oltóanyag kifejlesztését. A vakcina legkorábban 6-8 hónap múlva kerülhet forgalomba, ha a betegségről bebizonyosodik, hogy emberről emberre is terjed. Ha ezt nem igazolják a vizsgálatok, akkor az oltóanyag nem kerül ki a laboratóriumból, ugyanis gazdaságtalan lenne a gyártása.

Rovatok