Index Vakbarát Hírportál

Kiszűrhető a hamis maláriagyógyszer

2013. április 25., csütörtök 13:50

A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes gyógyszerek kiszűrésére alkalmas készüléket fejlesztett ki az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA), amely reméli, hogy az új technológiát előbb-utóbb világszerte bevethetik a gyógyszerhamisítványok elleni küzdelemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2010-ben nagyjából 219 millióan betegedtek meg maláriában, és a betegség 660 ezer halálos áldozatot követelt, elsősorban a szubszaharai Afrika területén.

A CD-3 néven futó eszköz akkumulátorral működik és különböző fényhullámhosszok révén képes megkülönböztetni a malária kezelésére szolgáló igazi gyógyszert a hamis terméktől. A malária, amely akár halálos kimenetelű is lehet, gyakran lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okoz.

„A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes készítmények dupla kárt okoznak. Megfelelő, azonnali kezelés hiányában a maláriaparazita napok alatt képes végezni az emberrel, a nem megfelelő kezelés pedig gyógyszerrezisztencia kialakulásához vezethet, amely minden további kezelést hatástalanná tehet" – fogalmazott közleményében Margaret Hamburg, az FDA biztosa.

A készüléket Ghánában tesztelik először és az eredményeket felhasználják az Afrikába és Délkelet-Ázsia egyes régióiba tervezett további tesztprogramokhoz: ezen területeken magasak a fertőzöttségi arányok és igen elterjedtek a malária elleni hamis készítmények.

Egy tavaly készített globális tanulmány szerint a Délkelet-Ázsiában bevizsgált maláriaellenes készítmények 36 százaléka volt hamis, míg az Afrika szubszaharai térségéből származó gyógyszerminták egyharmada bukott el a kémiai teszteken, mert vagy túl sok, vagy nem elegendő aktív összetevőt tartalmaztak.

Az FDA úgy tervezi, hogy különböző szervezetekkel, köztük a Nemzeti Egészségügyi Intézettel (NIH), az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központtal (CDC) együttműködve és a Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetésével dobja piacra a készüléket. Az eszközt az FDA Ohio államban működő törvényszéki orvostani központjának kutatói fejlesztették ki.

Rovatok