Index Vakbarát Hírportál

Olcsó implantátum szélütéses betegeknek

2013. június 3., hétfő 11:43

Sok szélütéses beteg életét mentheti meg a lábszárra rögzíthető olcsó, felfújható, műanyag csizma, amelyet a vérkeringés serkentésére, a vérrögök kialakulásának megakadályozására használnak. A módszer sikerét szakértők a szélütéssel kapcsolatos kutatások egyik komoly áttöréseként értékelték.

A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy Skóciában végzett kutatás bebizonyította, hogy eredményesen használható szélütéses betegeknél az olcsó, lábra felhúzható műanyag implantátum. A közel háromezer beteg bevonásával készült vizsgálat során kiderült, hogy a felfújható csizma csökkenti a vérrögképződés esélyét. A kutatók biztatónak tartják az eddigi eredményeket; a brit Stroke Szövetség szerint akár több ezer ember életét is megmentheti a használata.

A lábban képződő vérrög, mélyvénás trombózis hosszú repülőutakon alakulhat ki, de olyan betegeknél is előfordul, akik nem tudnak mozogni. Nagy-Britanniában évente 60 ezer szélütéses, mozgásképtelen beteg kerül kórházba.  A brit Western General Hospital és az Edinburghi Egyetem orvosai szerint a kompressziós zoknik nem javítják a túlélési esélyeket, és a vérrögképződést akadályozó gyógyszerek súlyos mellékhatásokkal, köztük az agyban kialakuló vérzéssel járhatnak.

Az orvosok tanulmányozták a lábszárra rögzíthető, percenként felfújódó eszközt, amely a lábra gyakorolt nyomással préseli vissza a szív felé a vért. A kísérletben részt vevő páciensek egy hónapig, illetve felgyógyulásukig, mozgásképességük visszanyeréséig viselték az eszközt.  A tanulmány szerint a vérkeringés-stimuláló eszközt viselő betegek 8,5 százalékánál tapasztaltak vérrögképződést, míg az a hagyományos kezelésben részesültek 12,1 százalékánál fordult elő.

Martin Dennis professzor szerint jó, hogy van egy egyszerű, biztonságos és olcsó kezelés, ami csökkenti a mélyvénás trombózis kialakulását, és a jelek szerint a stroke utáni halálozás kockázatát is mérsékli. A professzor elmondta, hogy Nagy-Britanniában évente 60 ezer betegen lehetne segíteni ezzel a módszerrel; ez azt jelenti, hogy az eszköz 3000 betegnél akadályozhatná meg a mélyvénás trombózist, és akár 1500 ember életét menthetné meg.  A professzor úgy vélte, hogy a módszert más mozgásképtelen betegeknél, például a tüdőgyulladásban szenvedőknél is ki kellene próbálni.

Rovatok