Index Vakbarát Hírportál

Tudjuk, hogy káros, csak nem érdekel

2013. augusztus 5., hétfő 14:48

A drog- és dohányzásellenes mozgalmak éveken át próbálták meg az elrettentés erejével távol tartani a fogyasztókat a kábítószerektől és a cigarettától. Ilyenkor az egészségügyi ártalmakra hivatkoztak, amikről úgy vélik, hogy visszatartó erejük lehet. Ezért kerülnek keretes feliratok a cigarettásdobozokra, és ezért mutogatják a marihuánafogyasztók tüdejéről készült röntgenképeket.

Egy friss felmérés szerint ugyanakkor az elrettentésnek alig kimutatható a hatása. A Journal of Public Health által publikált tanulmányból kiderül, hogy a felmérésben 12 ezren vettek részt; közülük sokan drogfogyasztók voltak. A felmérés szerint azok, akik gyakran fogyasztottak kábítószereket, általában sokkal több információval rendelkeztek a fogyasztott szerekről, mint azok, akik tartózkodtak a drogfogyasztástól. A fogyasztók közül sokan megjegyezték, hogy nagyon jól ismerik a kábítószer-fogyasztásuk egészségügyi kockázatait; igaz, ezt nehéz ellenőrizni, mivel a felmérés eredményeit nem lehetett ellenőrizni.

A tanulmány társszerzője, Petra Dermota szerint az, hogy valaki sokat tud a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, még nem jelenti azt, hogy kevesebbet fog fogyasztani belőlük; sőt, néha épp arra sarkallja őket, hogy fogyasszanak többet. Dermota szerint ennek az lehet az oka, hogy az egészségügyi kockázatok, például az alkoholfogyasztásból fakadó májkárosodás túl távolinak tűnnek ahhoz, hogy a fogyasztók azonnali döntéseit befolyásolja. Az is elképzelhető, hogy a fogyasztók úgy érzik, a fogyasztással járó élvezet megéri a kockázatot.

Rovatok