Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön lehet az AIDS ellenszere

2013. szeptember 19., csütörtök 11:32

A londoni King's College kutatói azonosítottak egy gént, ami potenciálisan megakadályozhatja, hogy a HIV vírus szétterjedjen a szervezetben. A Nature-ben ismertetett tanulmány szerint a mostani felfedezés új, AIDS-kezelésekhez vezethet.

A kutatás korai szakasza után úgy tűnik, az MX2 nevű génnek kulcsszerepe van a HIV kontrollálásában. Ennek ismeretében a szakemberek új, kevésbé káros gyógyszereket dolgozhatnak ki; olyanokat, amelyek a szervezet immunrendszerét mozgósítják, és ellenállóvá teszik a vírussal szemben.

A világon körülbelül 34 millió HIV-fertőzött beteg él, többségük a szegény és a fejlődő országokban. Bár a betegség több gyógyszerrel is kordában tartható, ezeknek számos mellékhatása van, és hosszú távon a gyógyszerrezisztencia kialakulása is problémát jelenthet.

Jöhetnek az új gyógyszerek?

Noha még több évi kutatás vár rájuk, Mike Malim, a londoni egyetem kutatásának társvezetője rendkívül izgalmasnak nevezte az eredményeket. Malim elmondta, hogy eddig nagyon keveset tudtak az MX2 génről, de most már ismerik a lehetséges antivirális funkcióját, és azt, hogy kulcsszereplő a HIV életciklusának sebezhetőségében.

A kutatáshoz Malim és társai emberi sejteken végeztek laboratóriumi vizsgálatokat. A HIV-vírust olyan sejtekbe juttatták be, amelyekben az MX2 aktív, illetve inaktív volt. Kiderült, hogy azokban a sejtekben, amelyekben az MX2 működését lefojtották, az AIDS-et okozó vírus szaporodni és terjedni kezdett; azokban viszont, amelyekben az MX2 aktív volt, már nem tudott.

Az eredmények arra utalhatnak, hogy az MX2 kulcsszerepet játszik a vírus ellenőrzésének megteremtésében a HIV-vel élő emberek szervezetében. Ennek ismeretében két lehetséges út is adódik a gyógyszerfejlesztésre. Malin szerint ki lehet fejleszteni egy, az MX2 szerepét utánzó molekulát, illetve egy olyan gyógyszert, ami aktiválja a gén meglévő természetes képességeit.

Rovatok