Index Vakbarát Hírportál

A kertészkedés a hosszú élet titka

2013. október 30., szerda 12:15

Egy svéd tanulmány szerint a kertészkedésnek egészségmegőrző hatása van. A tanulmány szerzői négyezer, 60 évnél idősebb stockholmi férfit és nőt vizsgáltak, és megállapították, hogy a rendszeres kerti munka akár harminc százalékkal is megnövelheti az életük hosszát, illetve csökkentheti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Az eredmények szerint a kertészkedés legalább olyan hatásos lehet az egészségmegőrzésben, mint a sportolás. A kerti munka, ami az Age UK felmérése szerint a brit nyugdíjasok kedvenc időtöltése, legalább olyan jó hatással van az egészségre, mint egy maratonra való felkészülés.

A kutatók a British Journal of Sports Medicine-ben közölt tanulmányban leírták, hogy a kutatási eredményt elsősorban az idősebek tudják hasznosítani. Nekik ugyanis nehezükre esne olyan intenzív mozgást végezni, aminek a kertészkedéssel összevethető egészségmegőrző hatása van.

Műveljük kertjeinket

A tanulmány megjelenését 12 évnyi kutatás előzte meg. A Karolinska Egyetem kutatói 60 évnél idősebb embereket kérdeztek a táplálkozási szokásaikról, a káros szenvedélyeikről – főleg az alkohol- és cigarettafogyasztásról –, illetve a szabadidős tevékenységeikről. A kutatók ezenfelül laboratóriumi vizsgálatokat és erőnléti felméréseket is végeztek a vizsgált személyekkel.

A kutatók már a vizsgálatok elején megállapíthatták, hogy akik aktív életet élnek, sokkal kevésbé vannak kitéve a szívroham kockázatainak – még akkor is, ha nem folytatnak a szó szoros értelmében vett sporttevékenységet. A rendszeres mozgás előnyei a tanulmány későbbi szakaszaiban is megmutatkoztak. Bár a 12 év alatt az önkéntesek közül 476-an szívrohamot kaptak, illetve 383-an meghaltak, azok, akik aktívak maradtak, sokkal kevésbé szenvedtek a szív- és érrendszeri betegségektől, 

A tanulmány egyik fő konklúziója, hogy a rendszeres testmozgással összeköthető tevékenységek, mint például a kertészkedés, megnövelik a szervezet energiafelhasználását. Ezzel szemben a sok ülés és a tespedés a minimálisra csökkenti az anyagcserét. Ez viszont azzal jár, hogy a sok üléstől felborul a vázizomzat normális hormontermelése, aminek számos negatív mellékhatása lehet más szervekre és szövetekre.

Rovatok