Index Vakbarát Hírportál

Kutatható a HIV-es szervek átültetése

2013. november 22., péntek 12:17

A HIV-fertőzöttek közötti szervátültetés lehetőségéről írt alá törvényt csütörtökön Barack Obama. Az amerikai elnöki aláírással életbe lépett törvény felhatalmazza a tudósokat annak kutatására, hogy miként valósítható meg az AIDS-es emberek közötti szervátültetés.

A HIV-fertőzöttek szerveinek átültetése évtizedeken keresztül tilos volt, sőt törvénytelennek számított még a tanulmányozása is annak, vajon az ilyen esetekben végzett szervátültetés biztonságos és hatásos lehet-e. Az amerikai elnök ezt a korábbi szabályozást elavultnak nevezte.

Barack Obama az aláíráskor hangsúlyozta, hogy a HIV-vírussal fertőzött emberek közötti sikeres szervátültetés egyre inkább lehetőséggé válik. A törvény megszünteti a kutatási tilalmat és elvezethet az életmentő szervátültetéshez a HIV-fertőzöttek számára – mutatott rá az elnök, aki ezzel összefüggésben biztonságos szervátültetési folyamatról beszélt.

Obama utalt arra, hogy a törvényt a kongresszus mindkét házában korábban mindkét párt támogatta. Úgy vélekedett, hogy a jogszabály fontos lépés a helyes irányba. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a HIV-vírussal fertőzött emberekről való gondoskodás javítása rendkívül fontos az AIDS-járvány elleni harcban.

Rovatok