Index Vakbarát Hírportál

Borzasztó munkahely az Amazon

2013. november 26., kedd 16:50

A BBC oknyomozó riportja szerint szörnyű munkahely a brit Amazon. A stressz-szakértők szerint komoly lelki és fizikai megterheléssel jár itt dolgozni.

Az biztos, hogy az Amazon igen pörgős munkahely. Egy beépített munkatárs rejtett kamerás felvételeket készített; ebből kiderült, hogy éjszakai műszakban 17 kilométert kell gyalogolnia, és 33 másodpercenként föl kell dolgozniuk egy új rendelést. 

Another brick in the wall

Az Amazon 15 ezer embert vett föl, hogy a karácsonyi szezonban is tartani tudják a tempót. Így vették fel a cég swansea-i raktárába a BBC fedésben dolgozó riporterét, a 23 éves Adam Littlert, aki rejtett kamerás felvételeket készített a BBC Panoramának.

Littlert pickerként (szó szerinti fordításban: gyűjtögetőként) alkalmazták. Az volt a feladata, hogy összegyűjtse a beérkező megrendeléseket; az ilyesmihez általában kézi targoncát vagy bevásárlókocsit használnak. Az árut egy 74 ezer négyzetméteres raktárban kell megkeresniük.

A dolgozók egy kézi kütyüt kaptak, ami továbbította nekik, hogy mit kell összegyűjteniük, és hol találják meg. A gép ezután kiszámította, hogy mennyi idő alatt kéne begyűjteniük és kocsira tenniük az árut. Ha valaki túllépte az időt, a készülék csipogni kezdett, jelezve, hogy a dolgozó nem érte el a szintidőt. Ilyenkor kilátásba helyezték, hogy fegyelmit kaphat. „Olyanok vagyunk, mint a robotok” – mondta Littler, aki egyszer egy tíz és fél órás éjszakai műszakban  11 mérföldet, azaz 17 kilométert gyalogolt.

Az Amazon nappali műszakban 6 font 50 pennys (2300 forint) órabért fizet a bedolgozóknak; ez éjszakai műszakban 8 font 50 pennyre (3000 forint) emelkedik.

Kiborító, de van, aki élvezi

Michael Marmot, Nagy-Britannia egyik leghíresebb stressz-szakértője szerint az efféle munka minden szempontból borzasztó.

Az efféle munka jellemzően megnöveli a szellemi és fizikai leépülés kockázatát. Mindig lesznek alantas munkák, amiket el kell végezni, de ezeket jobbá és rosszabbá is tehetjük. Ehhez azonban egyensúlyba kéne hozni a hatékonyságra való törekvést és az adott személy egészségét és elégedettségét – mondta Marmot professzor.

Az Amazon az esettel kapcsolatos közleményben azt írta, hogy a munkavédelmi szervek mostanáig nem találtak semmi problémát náluk. Az Amazon egy független szakértőt is megbízott, hogy vizsgálja meg a munkakörülményeket; a szakértő úgy látta, ilyen munkát más iparágakban is végeznek, és nem veszélyesek a testi vagy lelki egészségre.

Az Amazon azt is elmondta, hogy figyelmeztették a munkavállalókat a fizikai igénybevételre. Nekik azonban úgy tűnt, hogy egyesek kimondottan szeretik az efféle pörgős munkát.

Rovatok