Index Vakbarát Hírportál

A nők egy része nem tudja, hogy lesz a gyerek

2014. január 29., szerda 09:46

Az amerikai nők nagy része hisz a gyereknemzéssel kapcsolatos tévhitekben, derült ki egy ezerfős, 18 és 40 év közötti nők körében végzett felmérés január 27-én közzétett eredményeiből.

Az interneten keresztül kitöltött teszt alapján a nők fele hisz abban, hogy naponta több próbálkozással nagyobb esélyük van a teherbe esésre, és több mint egyharmaduk szerint igaz az, hogy bizonyos pozíciók segítenek a megtermékenyülésben.

Nagyjából 20 százalék nem volt tisztában azzal, hogy az öregedés negatívan hat a gyereknemzés esélyeire, 30 százalék nem tudta, hogy a szexuális úton terjedő betegségek csökkenthetik nemzőképességüket, és 40 százalék tudta úgy, hogy a petesejtek folyamatosan képződnek ahelyett, hogy minden nő véges mennyiségű petesejttel születne. A válaszadók 29 százaléka nem tudta, hogy a rendszertelen vagy fájdalmas menstruáció a nemzőképességgel kapcsolatos problémákat jelezhet, 20 százalék nem hitte, hogy az elhízásnak köze lehet a meddőséghez.

„A kor összefüggésben van a vetélések számával és a genetikai hibával fejlődő magzatok esélyével is” – mondta dr. Lubna Pal, a Yale Egyetem szakértője, a tanulmány szerzője, aki szerint ez az eredmény nyugtalanító egy olyan országban, ahol a népesség ennyi információhoz hozzáfér az internet segítségével.

Pal szerint az eredmények alapján az is látszik, hogy a nők a saját szervezetük működésével kapcsolatban sincsenek tisztában. 40 százalék nem tudta, hogy a peteérés 14 nappal a következő menstruáció előtt megy végbe, pedig ez az információ mindenkinek fontos: annak is, aki teherbe akar esni, és annak is, aki pont el akarja kerülni a gyermekáldást.

A felmérés igaz-hamis kérdésekkel tesztelte a résztvevők tudását, több témakörben is voltak kérdések. A tudáshiány mellett azonban az is érdekes volt, hogy a nők durván túlbecsülték annak esélyét, hogy meddővé válhatnak. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban 10 százalékos esélye van annak, hogy valakinek gondjai lesznek a nemzőképességével, ehhez képest a válaszadók negyven százaléka gondolta úgy, hogy veszélyben van. Pal szerint ez egyértelműen mutatja, milyen komoly pszichológiai súlyt helyeznek a nőkre a társadalmi elvárások.

Rovatok