Index Vakbarát Hírportál

Gyógyíthatja a leukémiásokat egy új módszer

2014. február 21., péntek 13:00

Egy amerikai kutatócsoport egy új módszerrel meg tudta gyógyítani a leukémiások 88 százalékát. A módszer gyakorlatilag a betegek saját immunrendszerét használja.

A legutolsó kísérletsorozatban 16 beteg vett részt, mindannyian B típusú akut limfoid leukémiában szenvedtek. Akut leukémia során a fehérvérsejtek érési folyamata egy bizonyos ponton megszakad. A limfociták kóros mértékben felszaporodnak, és kiszorítják a csontvelőben lévő többi normális sejtet.

A kutatásban részt vett 16 betegből 14-en mér két éve tünetmentesek. Renier Brentjens kutatásvezető elmagyarázta a folyamatot: a páciens saját T-limfocitátit genetikailag módosítják úgy, hogy felismerik a rákos sejtek fehérjéjét, így meg tudják támadni azt, de békén hagyják az egészséges sejteket. (A módosítás nélkül valamennyi sejtet megtámadnak válogatás nélkül.)

A módszert már 15 éve fejlesztik. A mostani kísérlet áttörésnek tekinthető, mert a betegek nagy része ötven év feletti volt, és már halálukon voltak. Korábban nem segített rajtuk semmilyen hagyományos kezelés, még a kemoterápia sem.

A módszert több kórházban próbálják ki az Egyesült Államokban és Európában, és a University of Pennsylvania is tanulmányozza az eljárást. A módszer egyelőre nagyon drága, százezer dollár betegenként, de a kutatók abban reménykednek, hogy lejjebb megy az ára, ha gyógyszergyártók is beszállnak, és elterjedtebb lesz az eljárás.

Rovatok