Index Vakbarát Hírportál

Elektromos gerinctuning segít a lebénult betegeken

2014. április 8., kedd 16:56

Négy lebénult férfi évek óta először képes volt megmozdítani a lábát, miután egy amerikai orvoscsoport elektródákkal stimulálta a gerincoszlopukat. Az elektrosokk hatására a betegek megmozgathatták a lábujjukat, a bokájukat és a térdüket is.

A Brain folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elektromosság javítja a gerinc által továbbított jelek vezetőképességét; így az agyból érkező jelek eljuthatnak a végtagokba. A szakértők szerint a módszer általános kezelési forma lehet a gerincvelő sérülése esetén.

A Louisville-i Egyetem és a Kalifornai Egyetem kutatói az elektromos gerincvelő-stimuláció úttörői. Három éve ők érték el, hogy Rob Summers, a baseballjátékos, aki egy autóbalesetben bénult meg, ismét megmozdíthassa a lábait, miközben a futópadon támaszkodott.

Ezúttal három új páciensnél próbálták ki az eljárást. Ők legalább két éve bénultak le, de a kísérlet náluk is eredményes volt, és valamennyi javulást mutattak a kezelés után. Mindez arra utal, hogy Summers esete nem egyedi volt, és a gerinc elektromos stimulációjával a bénulás igenis legyőzhető.

Egyesek azt fogják mondani, hogy maga a stimuláció, illetve az, hogy ismét járhatnak és gyakorolhatják a mozgást, elég ahhoz, hogy jobban érezzék magukat. Mások azt fogják mondani: ismét úgy érzik, hogy élnek.

– mondta el az egyik kutató, dr. Claudia Angeli a BBC-nek.

Ők sem tudják, miért működik

Talán különösen hangzik, de maguk a kutatók sem tudják, hogy működik pontosan az elektromos stimuláció. Úgy vélik, az agyból érkező jelek a sérülések miatt nem jutnak el a végtagokig, de a jelek attól függetlenül megvannak - csak éppen fel kell erősíteni őket, hogy mozdulatokká konvertálhassák azt.

A stimuláció hatására a gerincvelő alsó része érzékenyebbé válik az agyi ingerekre, így reagálhat is azokra.

Meg kell tanítanunk figyelni [a gerincvelőt].

– összegezte dr. Angeli.

Rovatok