Index Vakbarát Hírportál

Kavicsot találtak egy lisztérzékeny agyában

2014. április 22., kedd 14:21

Egy fiatal brazil férfi már tíz éve fejfájástól és látásproblémáktól szenvedett, ezért migrénnel kezelték, de az állapota csak nem javult. Amikor megvizsgálták CT-vel is, az orvosok meszesedést találtak az agya hátulján, azon a területen, amely a látásért felelős. Kavicsszerű, kalciumból álló képződmények voltak az agyában, amely ritka szövődménye a lisztérzékenységnek. 

A New England Journal of Medicine című szaklapban publikált laboreredmények szerint a folyadékáramlás normális volt a férfi fejében, mégis magas volt a lisztérzékenységhez kapcsolódó antitestek szintje.

A lisztérzékenység autoimmun betegség, amelyben a test reagál a gluténra, egy fehérjére, amely megtalálható a búzában, árpában és rozsban, valamint a belőlük készült élelmiszerekben. A reakció gyulladást okoz, károsítja a vékonybelet, és megakadályozza, hogy a test tápanyagokat nyeljen el.

A lisztérzékenység legtöbb jele a gyomorhoz, bélrendszerhez kapcsolódik, például hasfájást, székrekedést vagy hasfájást okoz, de előfordulhat még vashiány, bőrkiütés, fejfájás és fáradtság is. A kutatók becslése szerint a páciensek alig 6-10 százalékánál jelentkeznek neurológiai tünetek.

A brazil férfi esetében a vértesztek azt mutatták, hogy enyhe vashiánya van, a további vizsgálatok pedig megerősítették a lisztérzékenységet. Ezután gluténmentes diétára fogták, és vasat kellett szednie, amitől javult az állapota. 

Ritka, hogy egy lisztérzékeny embernél agyi elmeszesedés alakuljon ki. A tudósok egyelőre nem tudják pontosan, mi lehet az oka ennek a tünetnek, de valószínűleg a vasfeldolgozás problémáival lehet összefüggésben, mert hasonló tünetek jelennek meg a vashiányos betegeknél is.

Rovatok