Index Vakbarát Hírportál

Lyme-kór vakcinát fejlesztettek

2014. június 18., szerda 15:01

A Lyme-kór ellen fejlesztettek egyedülálló vakcinát cseh tudósok. A fertőzött kullancsok terjesztette betegség ellen eddig nem volt védelem, az új oltóanyag azonban egerekben és kutyákban a kór elleni antitestek képződését indította el – írja az MTI.

A tudósok a fejlesztés során a dél-morvaországi Bioveta gyógyszergyárral működnek együtt. Az ivanovicei székhelyű cég az állatgyógyászati piacra vezeti be a vakcinát. Ezután tovább szeretnének lépni, hogy az emberi védőoltást is kifejlesszék – mondta a sajtótájékoztatón Milan Raska, az Olmützi Egyetem Immunológiai Intézetének kutatója. Az állati és emberi vakcina négy-hat éven belül kerülhet forgalomba.

Az oltás a betegség továbbterjedését akadályozza meg, nem kívánatos védőhatását nem tapasztalták. Kutyákon végzett tesztekkel bizonyították, hogy hatásosan véd a fertőzéstől – közölte Libor Bittner, a Bioveta vezetője. Hozzátette: egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy minden teszt sikeres lesz. A fejlesztésben részt vettek a brnói Állatorvos-tudományi Intézet, a prágai székhelyű Szerves Kémiai és Biokémiai Intézet, illetve az Olmützi Egyetem kutatói.

Rovatok