Index Vakbarát Hírportál

Gyógyszeradagoló tapasz készül Dél-Koreában

2014. július 22., kedd 12:55

A Webbeteg azt írja, egy koreai kutatócsoport olyan speciális tapaszt fejleszt, amivel a betegek állapota könnyebben nyomon követhető, és a gyógyszeradagolásukról is gondoskodhat.

A jövőben az orvosok nem gyógyszereket írnak majd fel, hanem olyan testre helyezhető eszközt – és hozzá tartozó szoftvert –, amivel a betegek állapota könnyebben nyomon követhető és kezelhető. A tapaszokkal az orvosok pontosabb kórképet kaphatnak, mintha a beteg érzéseire, benyomásaira hagyatkoznának. Az eszköz segítségével a túl gyakori kontrollvizsgálatok is kiválthatók lehetnek.

A tapasz nagyon vékony, rugalmas anyag, ami nyomon követi az olyan mozgászavarokat, mint például az epilepszia vagy a Parkinson-kór: felismeri a remegést, és kis adagokban elkezdi a gyógyszeradagolást, miközben rögzíti is az adatokat, ami később akár az orvos segítségére lehet. A tapasz érzékeli a mozgást, és egy pár fokos melegedés mellett szabadítja fel az eszközben lévő hatóanyagot, ami majd a bőrön keresztül szívódik fel.

A Nature cikke szerint az új platform legyőzi a hordozható eszközök korlátait, és segíthet a klinikai eljárások adatfeldolgozásának optimalizálásában és fejlesztésében.

Az új eszközből egyelőre csak egy prototípus létezik, amit laborkörülmények között teszteltek; a megfelelő működéshez ezt is egy külső számítógépre kell csatlakoztatni. A kitűzött cél, hogy egy tapasz többféle mérésre, például pulzus- és véroxigén-mérésre, illetve gyógyszeradagolásra is alkalmas legyen.

Rovatok