Index Vakbarát Hírportál

Maláriaszűrés rakétavédelmi radarral?

2014. július 22., kedd 10:31

Egy rakétavédelmi rendszerről kiderült, hogy négy perc alatt diagnosztizálni tudja a maláriát, még a betegség korai szakaszában. A Monash-i Egyetem és a Melbourne-i Egyetem kutatói az Analyst új számában írtak a módszerükről. Eszerint az FPA (Focal Plane Array) rádióteleszkópok komoly inspirációt nyújtott számukra egy új maláriateszt fejlesztésénél.

Az FPA különlegessége, hogy az optikai képekből elektromos jelet állít elő; ezt többnyire a hőkövető rakéták észlelésére használják. A rendszer leszkenneli a vizsgált területet, majd elkészíti a hőtérképét, beleértve a beérkező célpontok helyét és formáját. Az ausztrál kutatók mindezt egy infravörös képalkotó mikroszkóppal kombinálták, majd vörösvérsejt-keneteket elemeztek, a maláriaparazita nyomai után kutatva.

A Monash-i Egyetem kutatója, Bayden Wood így magyarázta a módszert:

Amit valójában észlelünk, az a molekulák rezgése; a hő tulajdonképpen maga a molekulák rezgése. A maláriával fertőzött sejteknél ez annyira sajátságos, hogy észlelhetjük a parazitákat a vörösvérsejtekben.

Wood és munkatársai egy egészen apró mintából, mindössze négy perc alatt meg tudják állapítani, hogy valakinek a vérében van-e maláriaparazita vagy nincs. A kutatók már a malária kezdeti szakaszában ki tudják mutatni a betegségre utaló zsírsavakat. Wood azt reméli, hogy az új diagnosztikai módszer klinikai vizsgálatai két-három éven belül megkezdődnek.

Rovatok