Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy ön is hordozza a most felfedezett, rejtélyes vírust

2014. július 25., péntek 14:49

Felfedeztek egy új vírust, ami az emberi bélben él. A kutatókat nemcsak az lepte meg, hogy csak most bukkantak rá, hanem az is, hogy senki nem tudja, mi a feladata, viszont a Föld lakosságának legalább felében megtalálható. A kutatók 12 különböző székletmintán végeztek DNS-tesztet; ekkor fedezték föl, hogy az összes mintában megvan a virális DNS-ek egy csoportja.

A kutatók ezután egy hatalmas adatbázissal kezdtek dolgozni, amiben a világ különböző részein élő emberek génszekvenciáját tárolták – így próbáltak a vírus nyomára bukkanni. Az összevetésnél kiderült, hogy a vírus az ürülékminták 75 százalékában megtalálható. Mivel néhány minta ugyanattól a személytől származott, a kutatók kiszámolták, hogy a vírus nagyjából a világ népességének felében fordulhat elő.

Mit csinál bennünk a vírus?

  • 2319
    Így irányítanak minket a gyíkemberek
  • 2253
    Tök mindegy, szíriuszi magyarokban nem él meg
  • 506
    Tévedés az egész, nemsokára megcáfolják

De hogy maradhat észrevétlenül ilyen sokáig egy ennyire gyakori vírus? Robert Edwards, a San Diego Állami Egyetem bioinformatikusa szerint úgy, hogy a DNS-ekkel foglalkozó kutatók többnyire már ismert mintákkal vetik össze az elemzett DNS-t. A mostani kísérletnél viszont egy ismeretlen DNS-t vetettek össze már ismert mintákkal.

A Crassphage névre keresztelt vírusról már megállapították, hogy a bakteriofágok közé tartozik; ezek olyan vírusok, amik megfertőzik a baktériumokat. Mivel a Crassphage ennyire gyakori vírus, a kutatók szerint valószínű, hogy egy gyakori bélbaktérium-fajtát, a bakteroidákat fertőzheti meg.

Rovatok