Index Vakbarát Hírportál

Vérzett az orra, kihúzták belőle a fogát

2014. augusztus 8., péntek 14:40

Egy gyakori orrvérzésekre panaszkodó szaúdi páciensről kiderült, hogy az egyik foga az orrüregében nőtt ki. A fül-orr gégész megállapította, hogy az orrvérzést a szokatlan helyen kinőtt fog okozta.

Hosszas, fogorvosokkal végzett konzultáció után a betegen altatásos műtétet végeztek; ennek során kihúzták az orrüregéből az extra fogat. A beteg azóta teljesen felépült, és már nem vérzik az orra.

Az extra fogak nem számítanak ritkaságnak, és az is előfordul, hogy fordítva kezdenek kinőni, az viszont szokatlan, hogy ezek a fogak az orrüregben nőnek ki – mondta dr. John Hellstein, az Iowai Egyetem professzora, aki nem vett részt a műtétben.

Ez a soron kívüli fog egy nem szokványos esete - valószínűleg a leglenyűgözőbb orrüregi fotó, amit valaha láttam. Olyat még sosem láttam, hogy egy fog nőtt volna benne.

– mondta dr. Hellstein, aki szerint az a legfurcsább, hogy a fog ilyen sokáig észrevétlen maradt.

Korábbi tanulmányok szerint az emberek változó, 0,15-től 3,9 százalékig terjedő gyakorisággal növesztenek extra fogat. Hellstein szerint minden évben foglalkoznak hasonló esetekkel, viszont az orrba átnövő fogat még ő sem látott. Hogy miért nő valakinek több foga az átlagosnál, az még nem tisztázott, ahogy az sem, hogy nőhet bele a fog az orrüregbe.

Rovatok