2014. augusztus 28., csütörtök 17:29
Egy brit tanulmány szerint a paradicsomban gazdag étrend segíthet megelőzni a prosztatarákot. Azoknál a férfiaknál, akik hetente több mint tíz adag paradicsomot esznek, 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki prosztatarák – írja az MTI.
A kutatók úgy vélik, hogy a paradicsom kedvező hatása a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, amely a DNS-t és a sejteket károsító mérgek ellen harcol hatékonyan.
- A vizsgálatban 1806, 50-69 éves, prosztatarákos férfi étrendjét és életmódját vetették össze 12 005 nem prosztatarákos férfiével.
- Megállapították, hogy a paradicsomnak van a legjobb megelőző hatása: 18 százalékkal csökkentette a prosztatarák kockázatát azoknál, akik hetente tíznél több adaggal ettek belőle. (A brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS honlapja szerint egy adag zöldség vagy gyümölcs 80 grammnak felel meg.)
- A napi öt vagy több adag zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett 24 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák esélye, összehasonlítva az ennek felét vagy annál is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt evő férfiak rákkockázatával.
A prosztatarák világszerte a férfiak második leggyakoribb daganatfajtája; a fejlettebb országokban nagyobb arányban fordul elő. Egyes kutatók szerint ennek a nyugatias étrend és életmód az oka.