Index Vakbarát Hírportál

HIV-gyógyszerrel gyógyítják az ebolát

2014. szeptember 27., szombat 18:26

Gobee Logan, egy Libéria vidéki területein tevékenykedő orvos bejelentette, hogy pozitív eredményeket ért el az ebolás betegein egy HIV-gyógyszer segítségével.

A lamivudine nevű gyógyszert 15 betegének adta be, kettőt kivéve mind túlélték a betegséget. Ez hétszázalékos halálozási arány. Kelet-Afrikában a vírus eddig áldozatainak hetven százalékát ölte meg. 

A túlélők a betegség első öt napjában kapták meg a gyógyszert, ketten, akik meghaltak az ötödik-nyolcadik napon jutottak hozzá. Logan szerint akkor lehet sikeres a gyógyítás, ha a tünetek korán jelentkeznek.

A lamivudine egyebek mellett májproblémákat okozhat, viszont az ebola halálossága mellett mindenképpen érdemes kipróbálni. Egyelőre viszont nem készült valódi tudományos tanulmány kísérleteiről, de ez nem érdekli az orvost. 

Az embereink meghalnak, ti pedig tanulmányokról beszéltek?

Az ötletet viszont egy tudományos újságban olvasta olvasta: a cikk arról szólt, hogy az ebola és a HIV nagyon hasonló módon sokszorozódik a testben. Először az acyclovir nevű HIV-gyógyszert próbálta ki, de nem nem működött, ezután próbálta ki a lamivudine egy egészségügyi dolgozón egy-két nappal azután, hogy az ebola tüneteit mutatta. Túlélte.

Anthony Fauci, az amerikai járványügyi hivatal igazgatója szerint elméletben működhet az afrikai orvos megközelítése, mindenképpen egyeztetni fognak vele.

Rovatok