Index Vakbarát Hírportál

20 dolog, amitől jó eséllyel rákot kaphat

2014. október 13., hétfő 13:28

Az Amerikai Ráktársaság nyilvánosságra hozta a leginkább rákkeltő anyagok aktuális listáját. Ha van LCD-tévéje, és több műszakban dolgozik hegesztőként, ahová dízeles autóval jár, most azonnal hagyja abba.

A Webbeteg ismét megfuttatta a leginkább rákkeltő anyagok toplistáját, amit az Amerikai Ráktársaság szokott összeállítani a legfrissebb vizsgálati eredmények alapján. A listán olyan ismerős nevek is szerepelnek, mint a kloroform, az ólom vagy a formaldehid, de az ismeretlenebb indium-foszfid sem kevésbé veszélytelen – főleg úgy, hogy ez az LCD-tévék egyik alkotóeleme. 

A társaság összesen 20, a rák kialakulásáért felelős tényezőt listázott: tizenkilenc vegyületet, illetve huszadikként a több műszakos munkarendet. Az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC már besorolta a felsorolt tételeket potenciális rákkeltő anyagok lajstromába.

Most ezek a legveszélyesebbek:

  1. Ólom és ólomszármazékok. Maga az anyag és a vegyületei is mérgezők, mivel nem ürülnek ki a szervezetből, ezért idegrendszeri és agyi károsodást okozhat.
  2. Indium-foszfid. A vegyületet az LCD-tévék gyártása során használják.
  3. Wolfram-karbidos kobalt. Az iparban használják forgácsoláshoz.
  4. Titán-dioxid. Ez festékekben, naptejekben és ételszínezékekben is megtalálható.
  5. Hegesztőgázok. Hogy a hegesztés nem egészséges, azt mindenki tudja, aki védőszemüveg nélkül próbálta sokáig nézni. Hát szagolni se jobb.
  6. Refrakter (tűzálló) kerámiarostok. Az alumínium-szilikát kockázatairól és mellékhatásairól olvassa el a mellékelt tájékoztatót.
  7. Dízel kipufogógázok. Mindenhol előfordulhatnak, ahol vannak utak.
  8. Amorf szén, szénszínezék. A faszén és a korom fő alkotóeleme. A szénnek több allotrop módosulása van, de ezek közül csak az amorf szénnek nincs kristályos szerkezete.
  9. Sztirol-7,8-oxid és sztirol. A műanyaggyártásban használják.
  10. Propilén-oxid. Festékekhez, bevonatokhoz, illetve tisztítószerek és tinták gyártásához használják.
  11. Formaldehid. Erdőtűz? Kipufogógáz? Cigarettafüst? Mindegyikben megvan.
  12. Metaldehid (acetaldehid). Gyújtóeszközök töltéséhez és újratöltéséhez is használják.
  13. Metilén-klorid (diklór-metán). Népszerű oldószer a lakk- és műanyagiparban, de zsírok, gyanták és gumi oldására is felhasználható.
  14. Triklóretilén. Textil- és ruhaneműk tisztítására használják.
  15. Tetraklóretilén. Oldószerként vegytisztításra, illetve fémalkatrészek zsírtalanítására használják.
  16. Kloroform. Az egyik legnépszerűbb oldószer.
  17. Poliklórozott bifenil. A hidraulikus rendszerekben gyakran használják kenőanyagként, de festékekben, ragasztókban, illetve tömítő- és szigetelőanyagokban is megtalálható.
  18. Di-(2-etil-hexil-)ftalát. Ilyen névvel nem lehet túl magasra jutni, ugye? Dehogynem: van belőle a padlóban, a lambériában és számos műanyagban is.
  19. Atrazin. A mezőgazdaságban használják. Hogy ön nem földműves? De enni csak szokott?
  20. Több műszakos munka. Több tanulmány is igazolta, hogy a bioritmus felborítása megnöveli a rák kialakulásának kockázatát.

Több nemzetközi hírű szakértő szerint a listán szereplő veszélyforrásokat további vizsgálatoknak kell alávetni, mert az eddigi bizonyítékok szerint ezek az anyagok valóban rákkeltők lehetnek.

Rovatok