Index Vakbarát Hírportál

Hipermodern MR-berendezést vesz az MTA

2014. október 16., csütörtök 10:11

A magyarországi agykutatást segítő készülék beszerzéséről döntött a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja – írja az MTI. A 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezéssel fontos kutatás-fejlesztési feladatok végezhetők.

Az MTA TTK egy 2014 májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljáráson kötött szerződést a képalkotó eszközök területén szakértő Siemensszel. A végső cél egy, a magyar kutatásokat szolgáló laboratórium kialakítása lenne.

Az MTA egy korszerű műszeres hátterű MR-laboratóriumot tervez, ami hátteret biztosítana a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuro-pszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremtene az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez.

Az új központban az MTA TTK és partnerei nemzetközi színvonalú kutatásokat végezhetnek, valamint ipari partnerekkel együttműködve folytathatnak kutatás-fejlesztési projekteket. Az MR-laboratóriumot működtető Agyi Képalkotó Központban (AKK) folytatott programokhoz az emberi agy kutatásának legkorszerűbb módszereit és eszközparkját biztosítják. A végső cél az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése.

A beruházást a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból finanszírozzák.

Rovatok