Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyengül a HIV vírus

2014. december 2., kedd 15:05

Egy új tanulmány szerint egyre kevésbé képes AIDS-et okozni a HIV vírus – írja az MTI. A tanulmány szerzői szerint a vírus olyan gyorsan próbál alkalmazkodni az emberi szervezet természetes immunitásához, hogy közben veszít a hatékonyságából is.

A 2000 HIV-fertőzött afrikai nő adatait vizsgáló tanulmány szerint a kevésbé virulens HIV-vírus fordulatot hozhat a betegség elterjedésében. A PNAS-ben ismertetett kutatás vezetője, Philip Goulder, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint viszont túlzás lenne azt állítani, hogy a HIV vírus elvesztette az erejét.

Miközben átalakul, gyengül is

A kutatók az AIDS által erősen sújtott Botswana és Dél-Afrikai Köztársaság területén vizsgált meg több mint 2000, HIV-vírussal fertőzött nőt. Először arra keresték a választ, vajon az ember természetes immunválasza és a HIV vírus közti interakció okozza-e, hogy a kórokozó erőtlenebbé, az AIDS kiváltására alkalmatlanabbá vált.

Korábbi kutatások kiderítették, hogy azoknak az embereknek a szervezete, akikben megtalálható a HLA-B*57 gén, ellenállóbb a HIV-vírussal szemben, és a szokásosnál lassabban fejlődik ki bennük az AIDS is.

A kutatók felfedezték, hogy a vírus az evolúciója során Botswanában jobban alkalmazkodott az említett génhez, mint Dél-Afrikában, így a botswanai betegeknél nem jelentkezett a HIV elleni védő hatása. Azt is megállapították, hogy az alkalmazkodás következménye a kórokozó gyengébb szaporodási képessége volt, vagyis a vírus veszített erejéből.

Ezután azt elemezték, hogyan hat a HIV erejére az AIDS-ellenes gyógyszerek széles körű alkalmazása. Azt találták, hogy a leginkább legyengült immunrendszerű betegek gyógyszeres kezelése gyorsítja a csekélyebb szaporodási képességű HIV-változatok evolúcióját.

A HIV alkalmazkodása a leghatásosabb immunválaszokhoz azzal jár, hogy jelentősen veszít szaporodási képességéből.

– írta közleményében Goulder.

A világon mintegy 35 millió HIV-fertőzött él. Az AIDS körülbelül 40 millió emberrel végzett a több mint 30 évvel ezelőtti megjelenése óta.

Rovatok