Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem szabad napi 10 doboz kólát inni

2014. december 5., péntek 16:28

George Prior szerette volna megmutatni, hogy mennyire ártalmas az egészségre a Coca-Cola. A világ legnépszerűbb üdítőitalát milliárdok fogyasztják minden nap, így fontos, hogy tisztában legyünk az egészségügyi kockázataival is.

Az ötvenéves Prior úgy döntött, túladagolja a kólát: naponta 10 dobozzal ivott meg belőle. Igen, az naponta 350 gramm cukorbevitelt jelent; olyan, mintha 70 kockacukrot ennénk meg.

A cukor hatására a korábban izmos és egészséges Prior teste drasztikusan megváltozott. Úszógumit növesztett, sokat vesztett az izomtömegéből, és 76-ról 87 kilósra hízott. A vérnyomása korábban 129/77 volt, a kóladiéta után ez felkúszott 145/96-ra, ami jóval az ideális 120/80 fölött van. Szakkifejezéssel élve: megnövelte a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Prior elmondta, hogy egy idő után szabályos sóvárgott a Coca-Cola után, és megrémült, hogy nem fogja nélküle bírni. Próbált kitartani a paleo étrendje mellett: kevés szénhidrátot vitt be, sovány húsokat, zöldségeket és bogyókat evett, de időről időre elfogta a cukor utáni vágy. A kóla az étvágyát is elrontotta, mivel a cukros sziruptól nem kívánta az ételt. Nem várt mellékhatásként takarítania is kellett: hol az üres dobozokat kellett kidobálnia, hol a túlhasznált vécét pucolhatta.

George Prior és a napi 10 doboz kóla

Prior arra biztatja az embereket, hogy vizsgálják meg, mennyi cukrot esznek naponta – ő is ezért csinálta végig a négyhetes próbát.

Az embereknek tudniuk kell, hogy mennyire valós és erőteljes pusztító hatást gyakorol a cukor a szervezetükre. Azért csináltam a kísérletet, hogy elgondolkoztassam az embereket; hogy beszéljenek róla, mennyi cukrot esznek, és hogy ez milyen egészségtelen.

– mondta Prior. Azt is elmondta a kísérletről, hogy soha nem csinálná újra.

Rovatok