Index Vakbarát Hírportál

Lassan legyőzzük a maláriát

2014. december 9., kedd 10:29

Három év alatt csaknem a felére, 47 százalékkal csökkent a malária által okozott halálesetek száma a világban a kór elleni hatékony intézkedéseknek köszönhetően – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A kedden közzétett éves jelentésében a WHO azt írja, hogy a vizsgált időszakban, 2000-től 2013-ig Afrika térségében – ahol az összes haláleset mintegy 90 százaléka történt –, 54 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű esetek száma. A Szaharától délre fekvő térségben négy éve 173 millió maláriabeteg halt meg, tavaly pedig 128 millió.

A kórral szembeni harc egyik hatékony eszközének bizonyult a moszkitók elleni hálók átitatása rovarölő szerrel. Ma már a szubszaharai térség lakosságának a fele tud ilyen hálót beszerezni, míg 2000-ben alig három százaléka volt erre képes. A WHO szerint a malária elleni küzdelem másik fontos eszköze volt a hatékony diagnosztikai módszerekhez és a gyógykezeléshez való hozzáférés kiterjesztése.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint sok ország közel van ahhoz, hogy teljesen megszabaduljon ettől a betegségtől. Tavaly Azerbajdzsán és Srí Lanka jelentette be, hogy nem fordult elő egyetlen maláriás megbetegedés sem. További 11 ország, köztük Argentína, Örményország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Kirgizisztán jelentette, hogy sikerrel tartja fenn a maláriamentes státusát.

A legkockázatosabb térségek közé tartozik Nyugat-Afrika, amelyet jelenleg az ebolajárvány is sújt. Guineában, Sierra Leonéban és Libériában a kórházak többsége nem fogad maláriában szenvedő betegeket.

A WHO becslése szerint tavaly szerte a világon 192 millió ember betegedett meg maláriában, 584 ezren haltak meg, közülük 453 ezren ötévesnél fiatalabb gyerekek voltak.

Rovatok