Index Vakbarát Hírportál

Új ebolavakcinákat tesztelnek

2015. január 7., szerda 15:37

Az ebolavírus ellen védő új, kísérleti vakcina tesztjeit kezdik meg az Oxfordi Egyetem orvosai január végén, amikor 72 egészséges felnőtt önkéntest fognak beoltani – írja az MTI. Libériában és Guineában vírusellenes gyógyszerek klinikai próbái folynak.

A 18-50 éves résztvevők lesznek az első emberek, akik az új ebolaoltást megkapják - írta keddi közleményében az Oxfordi Egyetem. Az oltóanyag a kutatók szerint nem tartalmaz szaporodásra képes vírust, így nem fertőzheti meg az önkénteseket.

A majmokkal végzett korábbi kutatások kimutatták, hogy a két hónap különbséggel beadott egy-egy adag vakcina tökéletes védelmet nyújtott az ebola Kikwit Zaire nevű változata ellen. „Egy hónap alatt az összes résztvevőt immunizálni szeretnénk. A tesztekkel azt vizsgáljuk, mennyire biztonságos az oltóanyag” – mondta Matthew Snape, a kutatás vezetője.

A vakcinát fejlesztő amerikai Johnson and Johnson kedden közölte, hogy 400 ezer résztvevő számára elegendő adagot állított elő a klinikai próbákra, amelyek később nagy méretekben is elkezdődnek az Egyesült Államokban és több nyugat-afrikai országban. Kétmillió adagok kívánnak gyártani 2015-ben.

Már két másik vakcinajelölttel folynak kísérletek a világban, a J&J azonban azt állítja, készítménye újszerű megközelítést alkalmaz. Libéria fővárosa, Monrovia egyik nagy egészségügyi központjában a brincidofovir nevű, más vírusos megbetegedések gyógyítására használt szert tesztelik, alkalmas-e az ebola okozta vérzéses láz kezelésére. Az ELWA 3 központot az Orvosok Határok Nélkül szervezet működteti. A számos vírus ellen kifejlesztett brincidofovirt alkalmazzák többek között a csontvelő-átültetésen áteső pácienseket megfertőző kórokozó ellen. 

A jótékonysági szervezet ELWA 3 központjában minden új, vérvizsgálattal diagnosztizált ebolafertőzöttnek felajánlják az új szer vizsgálatában való részvételt - közölték az orvosok. Azok a páciensek, akik úgy döntenek, nem vesznek részt a kutatásban, a szokásos kezelést kapják.

Jake Dunning, az Oxfordi Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője elmondta: a gyógyszer laboratóriumi tesztekben hatásosnak bizonyult az ebolafertőzött sejtekkel szemben.

Guineában két ebolaközpontban kezdték el a japán Fujifilm gyógyszercége által fejlesztett favipavir influenzaellenes szer kipróbálását. A Nzerekore központot működtető Alliance for International Medical Action szervezet munkatársa, Isabelle Defourny reméli, a kezelés a halálozási arányt 60 százalékra szorítja le.

A 2014-ben Nyugat-Afrikában kitört ebolajárvány több mint 8000 ember halálát okozta eddig. Engedélyezett védőoltás vagy gyógyszer nincs a kórokozó ellen.

Rovatok