Index Vakbarát Hírportál

Energiaital: csak 18 éven felülieknek?

2015. január 22., csütörtök 14:30

Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió élelmiszer- és közegészségügyi bizottságának vezetője azt mondta, az EU fontolgatja, hogy betiltsa-e az energiaitalok árusítását a 18 éven aluliakak. Vagyis az egész unióban a cigarettavásárláshoz hasonlóan nehezítenék meg a Red Bullhoz jutást. Nem véletlenül őket említjük: a tiltás az osztrák Red Bullt érintheti a legrosszabbul.

Az európai fiatalok 68 százaléka iszik energiaitalokat; az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) felmérése szerint 24 százalékuk hetente négynél többször. A tanulmány azt írja, az ideális koffeinbevitel a fiatalok számára

testtömeg(kg) * 3 milligramm / nap.

A nonprofit szervezetként működő Foodwatch szintén támogatja a tiltást. Több szakértői tanulmányra is hivatkoztak, amik azt támasztják alá, hogy a koffeinszármazékok fogyasztásának káros hatásai vannak.  Az osztrák Bernhard Url, az EFSA igazgatója is kitért az energiaital-fogyasztás káros következményeire, és a túlzott koffeinbevitel veszélyeire.

Kóma vagy kávé?

Valóban hosszan lehetne sorolni az elrettentő eseteket. Tavaly márciusban egy 14 éves norvég fiú kómába esett, miután 16 órán át játszott a Call of Dutyval. Ez még nem lett volna baj, de közben megivott 4 liter energiaitalt, és a veséje is leállt. 13 napig volt kórházban, mielőtt hazaengedték. Azóta jól van.

Tény: az energiaitalok növelik a vérnyomást és a pulzusszámot, és a szívgyógyszerek hatékonyságát is befolyásolják – ez az arra érzékenyeknél valóban veszélyes lehet. Épp ezért nem ajánlott sportolás előtt fogyasztani őket, mert ilyenkor a fogyasztó duplán megterheli a szívét. A koffein ráadásul dehidratál is. Sok energiaitalból épp a szigorított szabályozások miatt vették ki a taurint, egy aminosavat, ami szintén gyakori energiaital-összetevő volt.

Több halálesetről is érkezett jelentés – erről valószínűleg az extrém túlfogyasztás tehet. Az esetek miatt viszont több európai országban és Kanadában is betiltottak egyes energiaitalokat. A litván fiatalkorúak tavaly óta nem vehetnek semmilyet.

Ennek ellenére más kutatások szerint csak a felelőtlen fogyasztás a veszélyes. Eszerint az energiaitalok legfeljebb akkor okozhatnak szédülést,  émelygést vagy rosszullétet, ha egyszerre nagy mennyiségben és éhgyomorra fogyasztják őket, egyébként nem veszélyesebbek a kávénál.

A tiltás az osztrák energiaital-gyártót, a Red Bullt érintheti a legrosszabbul, mivel az ő üdítőjük a legnépszerűbb a világpiacon. Mivel a termékeiket mindenhol vásárolják, a fiatal vásárlók eltűnését biztosan megéreznék.

Rovatok