Index Vakbarát Hírportál

Adalékanyag = ROSSZ

2015. február 26., csütörtök 14:06

Az.

Adalékanyag.

NEM. TESZ. JÓT.

Mivel van a baj? A feldolgozott élelmiszerekben használt mesterséges adalékanyagokkal.

Mit okoznak ezek? Gyulladásos bélbetegségeket és anyagcsere-rendellenességeket.

Ezt meg ki mondta? A Georgia Állami Egyetem kutatói.

Mit tudtak meg? Hogy a széleskörűen használt emulgeálószerek, a poliszorbát 80 és a karboximetil-cellulóz megváltoztathatják a bélbaktériumok szerkezetét, és gyulladást okozhatnak.

He? Tudja, ilyen gyulladásos betegség például Crohn-betegség vagy a vastagbélgyulladás. Meg az anyagcsere-rendellenességek, amik növelik a 2-es típusú cukorbetegség, na meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Mi erre a bizonyíték? A kutatók egérkísérletei.

És? Talán egérnek látszom én? Cincogok? Föletetem magam európai házimacskákkal? Nem, de Benoit Chassaing mikrobiológus szerint az egereken észlelt hatások valószínűleg az emberre is érvényesek, úgyhogy kifogás esetén nála lehet cincogni. És hamarosan kezdődnek az emberkísérletek is.

Hát jó. Egyébként mi az az emulgeálószer? Az emulgeálószereket arra használják, hogy oldódjanak egymásban az amúgy nem oldódó anyagok. Használnak ilyet margarinokban, majonézekben, krémes szószokban, édességekben, fagylaltokban és más feldolgozott élelmiszerekben.

Na és most éppen a kommunisták vagy a globális nagyvállalatok hozták ránk ezt a pestist? Egyik sem, tessék a XX. század élelmiszeriparát hibáztatni. Az ötvenes évektől terjedtek el az emulgeálószerek, és ekkoriban nőtt meg a gyulladásos bélbetegségek és anyagcserezavarok száma.

Mire volt jó ez a kutatás? A kutatókat érdekelte, hogy milyen, nem genetikai, hanem környezeti tényezők vannak, amik magyarázatot adhatnak arra, hogy miért terjedtek el ennyire a krónikus gyulladásos betegségek. Szóval utánanéztek, vizsgáltak, teszteltek, egereztek, aztán megírták az egészet a Nature-ben. Ezt átvette az MTI, mi lehoztuk, ön meg elolvasta. Hát erre volt jó.

És akkor most mit csináljak? Egyen kevesebb margarinkrémes szószt majonézes fagyival.

Rovatok