Index Vakbarát Hírportál

Ön hova bújna, ha jön a zombiapokalipszis?

2015. március 2., hétfő 08:36

Ön hova menekülne, ha hirtelen kitörne a zombiapokalipszis? Egy friss kutatás szerint nem érdemes a filmes tapasztalatainkra hagyatkozni: bár nagy a kísértés, hogy az ember egy nagyvárosi kocsmában vagy bevásárlóközpontban bújjon el, az amerikai Cornell Egyetem statisztikai modellje szerint ezzel csak a halálos ítéletünket írnánk alá.

A statisztikusok számítása szerint mivel egy emberi harapással terjedő vírus nagyjából egy hónap alatt fertőzne meg egy New York méretű várost, már akkor is nagyban nőnének a túlélési esélyeink, ha simán a külvárosi kerületekbe költöznénk. Az eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb biztonságban a hegyek között lennénk, az USA-ra alkalmazott számítások szerint valahol a Sziklás Hegységben, Montana államban lenne a legjobb búvóhely.

„A fertőzés terjedési sebessége nagyban lelassulna a kevésbé sűrűn lakott területeken, hiszen ott kevesebb potenciálisan megharapható áldozat él” – mondta Alex Alemi, a kutatást összefoglaló tanulmány vezető szerzője.

A számításokat az összes valószínű lehetőség figyelembe vételével végezték el, a modell nagyjából 300 milliós népességre készült el. A projekt egy epidemiológiai modell felülvizsgálata miatt készült el, ahol egy járvány terjedésének kisebb összetevőit, illetve egy országos járvány tulajdonságait egyaránt vizsgálták. A végeredmény ráadásul elég lesújtó: a valóságot a lehető legjobban közelítő számítások végeredménye alapján az USA szinte teljes népessége megfertőződne egy zombi-kórhoz hasonló járvány esetén, függetlenül a búvóhelyek helyszínétől.

Elsőre kicsit talán furcsának tűnik, hogy igazi, tudományos vizsgálat foglalkozik azzal, hogy terjedne egy zombivírus, de a Pentagonnak és az Amerikai Járványügyi Központnak is van már kidolgozott stratégiája. A lényeg persze nem az, hogy konkrétan a zombiapokalipszist kivédjék, hanem hogy legyen egy terv a lehető legváratlanabb helyzetre is, egy olyan betegségre, ami minden, addig ismert protokollt és megoldást felülír.

Rovatok