Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a gyógyszert a toka ellen

2015. március 24., kedd 09:16

Az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hatóság, az FDA egyhangú döntéssel zöld utat adott egy új gyógyszernek: az ATX-101 a toka eltüntetésében segít majd.

A toka, vagyis a nyak és az áll alatt összegyűlő hájréteg a leggyűlöltebb esztétikai hiba, de jelenleg csak műtéti úton lehet tőle megszabadulni (mármint ha a rendszeres testedzést és egészséges életmódot nem számítjuk). Az ATX-101 ezzel ellentétben egy olyan injekció, amit öt perc alatt beadathatnánk magunknak egy átlagos rendelőben.

A szer alapját egy, a természetben is előforduló sav adja, ami a zsíros területre kerülve szétbontja a zsírsejteket, a fennmaradó munkát pedig a test anyagcsere-folyamatai intéznék el. Az engedélyt azt követően adták ki, hogy nyolc éven át 19 klinikai vizsgálatban 2600 embert kezeltek a szerrel, a mellékelt képek alapján hatásosan.

A mellékhatások nem durvák, van egy kis fájdalom és nyomásérzékenység, de három napon belül az is elmúlik, de az injekció beadása után nincs szükség semmilyen ellátásra vagy kötésre. Az alkalmazáshoz még egy további, végső döntésre is szükség lesz, de szakemberek szerint ez még idén megtörténhet, azt követően pedig elindulhat a szer szabad használata.

Rovatok