Index Vakbarát Hírportál

Új babfajták menthetik meg az emberiséget

2015. március 25., szerda 20:44

Harminc klímabiztos babfajtát nemesítettek a franciaországi székhelyű, CGIAR nevű nemzetközi agrárkutatási szervezet kutatói. A növények jelenthetik majd a fő fehérjeforrást a globális felmelegedés által leginkább sújtott térségekben. – írja az MTI.

Több mint 400 millió ember számára a bab a fő élelem a fejlődő világban, ahol azonban a klímaváltozás miatt 2050-ig a felére csökkenhet a termesztésére alkalmas terület. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek Latin-Amerika és a szubszaharai övezet termelői.

Steve Beebe, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CAT) vezető kutatója szerint a kistermelők még optimális klimatikus viszonyok között is nagy nehézségekkel küzdenek. Ha nem kapnak segítséget, az éghajlatváltozás sokukat éhezésre kárhoztathat, vagy arra kényszeríthet, hogy hagyjanak fel a földműveléssel és a városokban keressék a túlélés lehetőségeit.

A projekt résztvevői a génbankokban őrzött babfajták ezreit vizsgálták meg, keresve a meleg- és szárazságtűrő növényeket. A babok nem nőnek olyan térségekben, ahol az éjszakai hőmérséklet 18-19 Celsius foknál magasabb. A virágok önbeporzása ugyanis éjszaka történik, és ez a folyamat nagyon érzékeny a hőmérsékletre. A kutatók célja ezért olyan fajták nemesítése volt, amelyek akár a 23 Celsius fokos hőmérsékletet is kibírják.

A csapat nem alkalmazott génsebészeti eljárásokat, a 30 új babfajtát hagyományos keresztezéssel nemesítették. Az új növények akár az átlaghőmérséklet 4 Celsius fokos növekedését is kibírják, de már ha csak 3 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedést képesek tolerálni, a termőterületek akkor is legfeljebb 5 százalékkal csökkennek.

Clayton Campanhola, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) növénytermesztési és növényvédelmi részlegének igazgatója, nagy jelentőségűnek nevezte a klímabiztos babfajták előállítását. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár rendkívül fontos az innováció, a vetőmagok előállítása még nem elég. Biztosítani kell, hogy a kistermelők hozzá is jussanak az új fajtákhoz.

Rovatok