Index Vakbarát Hírportál

Parkinsonja van? Vegyen be űrrepülőt!

2015. március 27., péntek 13:34

A Rice University kémikusa, Roberto Pasquali azért kezdett el szénszálas nanocsövekkel foglalkozni, hogy találmányait az űrkutatásban hasznosítsák, de most úgy tűnik, hogy muszáj lesz beérnie azzal, hogy a Parkinson-kóros betegeket gyógyítják az ötletével.

Kiderült, hogy a mikroszkopikus méretű csövekből szőtt szálak az agy információtovábbítását is lehetővé teszik, vagyis jó helyettesítő anyag lehet belőlük egyes idegpályák és hasonló kapcsolatok pótlására. Szakemberek szerint az anyag vezetőképessége, hajlékonysága, átmérője és kezelhetősége egyaránt kell ahhoz, hogy lehetséges megoldásként tartsák számon.

Jelenleg is használnak anyagokat és elektródákat a testben keletkező elektromos jelek továbbítására, de azok alapanyaga nem igazán felel meg arra, hogy hosszabb ideig is a testbe ültetve hagyják őket. Ezek a nanoszálak viszont biosemleges anyagok, csak ritkán okoznak gyulladást, és az amúgy használt platinához hasonlóan jó tulajdonságokat mutatnak.

A szálakat olyan szerkezetekben használnák fel, amik képesek lennének olvasni, értékelni, és szükség szerint szabályozni az agyból érkező elektromos jeleket annak érdekében, hogy azok ne terheljék túl a szervezetet annyira, hogy kontrollálhatatlan rángássá erősödjön egy amúgy ártalmatlan jelzés.

Rovatok