Index Vakbarát Hírportál

A hosszú élet ára: büdös száj és depresszió

2015. június 9., kedd 12:03

Lehet, hogy minden eddiginél tovább élhetünk, de a betegségek szinte senkit sem kímélnek. Az emberek 95 százalékának van legalább egy egészségügyi problémája; csak 5 százalék teljesen egészséges, és minden harmadik embernek ötnél többféle betegsége van.

Minél tovább kerüljük el a halált, annál több betegségnek tesszük ki magunkat, ahogy a szervezetünk elöregszik. Ironikus módon a halál időpontjának kitolása több egészségügyi problémát okoz, mint a korai halálozás.

Az egészségügyben a legnagyobb hangsúlyt a halálokok visszaszorítására helyezik, ahelyett, hogy a betegségeket kezelnék.

– mondta Theo Vos, a seattle-i Washington Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A kutatáshoz 188 ország egészségügyi mutatóit vizsgálták az 1990 és 2013 közti periódusban.

A tanulmány főbb megállapításai:

Vos meg van róla győződve, hogy az öregedéssel járó betegségek és kellemetlen tünetek jobb kezelésekkel és egészségesebb életvitellel megszüntethetők. Ez egybecseng más kutatók állításaival, akik azt mondják, hogy az egészségügynek radikális átalakításra lenne szüksége: a fekvőbetegek kórházi ellátása helyett az egészségmegőrzésre kéne hangsúlyt fektetni. Ezt mondja Rifat Atun, a Harvard Egyetem szakértője is.

Ne várjunk a betegségre – inkább fektessünk be az egészségmegőrzésbe. Nem kezelhetjük ezeket a krónikus eseteket kórházakban; az egészséges életvitelre kell koncentrálni, mert ezzel megelőzhetők a betegségek, illetve lassítható az előrehaladásuk.  Nincs más választásunk: ennek meg kell történnie.

Rovatok